Opbrengsten verbeteren door gezamenlijke in- en verkoop
Meneer Bakhari is boer en dorpshoofd van een klein dorp in het Noord-Kameroen. Zijn dorp wordt sinds twee jaar ondersteund door de Lutherse Broederkerk. De heer Bakhari zag de oogsten…
Klein maar krachtig; dat typeert de Lutherse Broederkerk van Noord-Kameroen. Het is een kerk die de boerengemeenschap houvast wil bieden, in materieel én in geestelijk opzicht. Via Kerk in Actie steunen we twee programma’s: duurzame landbouw voor voedselzekerheid en de opleiding van predikanten.
Duurzame landbouw: voedsel voor iedereen
De kerk is met 1300 kerken breed verspreid over heel Noord-Kameroen, een gebied zo groot als Nederland. Door klimaatverandering wordt het noorden van Kameroen steeds droger. De natuur is onvoorspelbaar. Verkeerd water- en grondgebruik maakt de situatie er niet beter op. De woestijn rukt op en verdrijft boerenfamilies van hun grond. Veel dorpsbewoners leven onder de armoedegrens. De Lutherse Broederkerk leert boerengezinnen duurzame landbouwtechnieken. Hun oogst levert meer op, ze leren die goed bewaren en voorkomen dat de bodem verder uitdroogt. Daardoor kunnen ze hun gezin voeden en kunnen hun kinderen naar school.
Predikanten opleiden
Al ruim vijftig jaar worden aan het theologische instituut van de kerk predikanten en kerkelijk werkers opgeleid op verschillende niveau’s: van boeren die vrijwillig voorganger zijn tot volleerd predikanten. Ieder jaar worden veertig jongeren opgeleid: dertig volgen een bacheloropleiding theologie en tien een masteropleiding. De kerk verspreidt bijbels en liturgisch materiaal in vijftien lokale talen. Voorgangers leren omgaan met problemen waar mensen in Noord-Kameroen mee te maken hebben: de strijd tegen armoede en hoe men als christenen goed omgaat met moslims, die in het noorden in de meerderheid zijn.
Meneer Bakhari is boer en dorpshoofd van een klein dorp in het Noord-Kameroen. Zijn dorp wordt sinds twee jaar ondersteund door de Lutherse Broederkerk. De heer Bakhari zag de oogsten…
Dominee Wadou Emmanuel werkte negen jaar als predikant van de Lutherse Broederkerk. Hij volgt nu weer theologische onderwijs op bachelor-niveau. “Ik ben opgegroeid in een gelovige familie van twaalf kinderen.…
Jacqueline Toubakoum (1974) werkt voor het landbouwprogramma van de Lutherse Broederkerk. Ze traint vrouwengroepen. Jacqueline merkt dat steeds meer vrouwen naar haar trainingen komen. In het begin was dat nog…
Al meer dan vijftig jaar leidt de Lutherse Broederkerk predikanten op. Samuel Dawai (1970) geeft sinds 2007 leiding aan het theologisch opleidingsinstituut in Kaele in Noord-Kameroen als directeur en decaan.…
De hulp die boerin Madeleine van de kerk ontving, bracht een grote verandering in haar leven. Ze heeft dit jaar voor het eerst genoeg geld verdiend om haar vijf kinderen…
De Lutherse Broederkerk heeft 250.000 leden en 1.300 kerken in Kameroen. Sinds 1991 geeft dominee Robert Goyek (1956) leiding aan de Lutherse Broederkerk. Hij vertelt: “Toen ik begon hadden we…
Dit jaar steunen we, via Kerk in Actie, het werk van de Lutherse Broederkerk in het droge noorden van Kameroen. Deze kerk ondersteunt haar gemeenteleden met duurzame landbouw en theologisch…
Samen werken aan een betere toekomst in Kameroen: via Kerk in Actie steunen we twee programma’s: duurzame landbouw voor voedselzekerheid en de opleiding van predikanten. Alvast een inleiding.
Paul & Marjolein Heiligenberg
“En wie uit u voortkomen, zullen de verwoeste plaatsen van weleer herbouwen; de fundamenten, van generatie op generatie verwoest, zult u herstellen. En u zult genoemd worden: hij die bressen dichtmaakt, hij die paden herstelt, opdat men er weer kan wonen.” Jesaja 58:12 HSV
Opbouw van huwelijk en gezin
Voor meer info en een maandelijkse nieuwsbrief
mail: pureliving1@gmail.com
Daniël & Leoni, Rens en Seth Wierstra
Vanaf 2019 wonend en werkzaam in Lichinga, Mozambique
In beweging voor de onbereikten in Mozambique
Voor meer informatie en onze nieuwsbrief:
leoniwierstra@hotmail.com
www.wierstra.nu
De opbrengst van het vorige project, Samen werken aan een stabiele toekomst in Kameroen, is €13.828,25. De opbrengst voor ons nieuwe project, Veilig koken en meer inkomen voor vrouwen in…
We moesten na 2 jaar lockdown weer even wennen, maar de plantenmarkt van afgelopen zaterdag was een geweldig succes. Dankzij het mooie weer en diverse activiteiten in het dorp was…
De zeven werken van barmhartigheid: De doden begravenSteek elke dag een kaarsje aan voor mensen die wereldwijd zijn omgekomen door honger, rampen of geweld. — ZWO-collecte voor zondag 10 april:…
De zeven werken van barmhartigheid: De dorstigen drinken gevenLaat dat wijntje even staan, drink een week geen alcohol. Of drink deze week geen limonade, sap of frisdrank, maar water of…
De zeven werken van barmhartigheid: Vreemdelingen herbergenGeen huis is geen warmte. Zet de verwarming thuis eens wat lager en trek een dikke trui aan. — ZWO-collecte voor zondag 27 maart:…
De zeven werken van barmhartigheid: De naakten kledenKoop deze week geen nieuwe kleding of luxe spullen, en deel uit van de spullen die je hebt. — ZWO-collecte voor zondag 20…
Kerk zijn doe je met elkaar. Daarom gaan we de komende tijd stilstaan bij de ‘zeven werken van barmhartigheid’. Te beginnen met: De zieken verzorgen Stuur deze week bemoedigende kaartjes…
De zeven werken van barmhartigheid: De hongerigen te eten geven Deze week eten we sober: we eten geen vlees en proberen niet te snoepen. — Alles komt goed?! Dit jaar…
Beste gemeenteleden, De hartelijke groeten vanuit Mozambique. Wij zitten midden in het regenseizoen en dat geeft pittige buien af en toe. De regen kwam laat dit jaar, mensen zijn bezorgd…
Dit jaar staat de Veertigdagentijd in het teken van de toekomst, waarvan we geloven dat die goed is. Tegelijk is Alles komt goed?! een oproep om nú op te staan…
Behalve de wens dat jullie allen gezegende feestdagen en een gelukkig 2022 mogen beleven en tegemoet zien, hopen we ook nog eens heel veel wenskaarten te kunnen en mogen verkopen! Voor de prijs hoef je niet te laten: € 1,- per stuk.
Na 6 weken plukken zit het plukseizoen er weer op. Af en toe een bui, soms temperaturen boven de 25 graden, af en toe bijna nachtvorst, kortom, ideale omstandigheden om…
De afgelopen weken hebben de zusjes Overbosch met ongelooflijke inzet en veel koffie met gevulde koeken een kaartenrek vol goede wensen bij elkaar geplakt, geknipt, gelijmd en ook nog gevouwen.…
De oliebollenkraam op 11 september, de herfststukken verkoop op 9 oktober en het fruitplukken op 12 oktober hebben samen een zeer mooie opbrengst voor het project in Kameroen gerealiseerd! Iedereen bedankt voor de hulp en steun.
De jaarlijkse verkoop van herfstbloemstukken en oliebollen wordt dit jaar gehouden op zaterdag 9 oktober van 10.30 tot 14.30 uur bij de Grote Kerk. Opbrengst is voor het ZWO-project in Kameroen
Bij het opruimen van Antenne hebben we allerlei korte verhalen van dhr. Bosch gevonden. Deze zijn gebundeld in een nieuwe en unieke uitgave: De Nieuwe Stad. Via de ZWO kun je de bundel kopen en alle opbrengsten zijn voor het project in Kameroen.
De vergoeding voor onze plukuren is voor het jaarlijkse project de grootste inkomstenbron. Samen plukken is het combineren van het nuttige (geld bijeenbrengen voor een goed doel) met het aangename (lekker bijkletsen) en dat in de gezonde buitenlucht! Doe jij ook mee?
In een land waar we de twijfelachtige luxe hebben een vaccinatie te kunnen weigeren, is het onvoorstelbaar, dat er in landen als India een schreeuwend tekort is aan vaccins. Steun ook.
Het was een prachtige fietstocht, waarbij we een mooi inkijkje in het leven en het werk van de familie Wierstra in Mozambique gehad.
We kijken tevreden terug op de vogelhuis- en vogelvoeractie voor Mozambique. Niet alleen de opbrengst is mooi, ook de medewerking van jong en oud!