Signalen

Weer geen carnaval dit jaar… Voor de echte liefhebber is dat een behoorlijke tegenvaller. Weer geen optocht, terwijl er veel tijd en energie in de voorbereidingen gestopt is. Om mooie praalwagens te bouwen moet je al een jaar eerder beginnen met plannen maken. Sterker nog: sommige bouwers werken al twee en half jaar aan een wagen die geen mens ooit gezien heeft.

“Ik lig er niet van wakker”, zult u denken. Nee, wij protestante Veluwenaren hebben niet zoveel met carnaval. Maar voor veel Nederlanders is dit feest het hoogtepunt van het jaar. In Prinsenbeek had men een lumineus idee: we verplaatsen carnaval naar Pinksteren! Dan is het winterseizoen voorbij, de besmettingen zijn gedaald en met een beetje geluk is het veel mooier weer.

Waarom niet. Misschien is de nieuwe datum wel een blijvertje en hoeven de Prins en zijn gevolg voortaan geen kou meer te lijden. Maar wat schetst mijn verbazing: er kwam protest. Andere carnavalsverenigingen lieten weten: carnaval hoort bij Pasen, of beter gezegd, bij de vastentijd die daaraan voorafgaat. Dat kun je niet van elkaar loskoppelen. Helemaal waar, maar in seculier Nederland zou je zo maar kunnen
vergeten waar de oorsprong van carnaval vandaan komt. Men zegt het vlees vaarwel (carne vale) in de veertig dagen op weg naar Pasen. Vanouds een tijd van inkeer en boetedoening, zoals in protestantse kring terugkomt in de hernieuwde aandacht
voor de veertig dagen.

Maar moet dat persé in maart of april. Nee, goed beschouwd is er niets op tegen carnaval in de zomer te vieren, als het maar vóór Pasen valt. Dus dan zouden we carnaval rond begin juni vieren, Pasen eind juli, Kerstfeest in april…

Ja, maar… Het is juist zo fijn om in de donkere wintermaanden alles te versieren met lampjes. En met het Paasfeest ons huis te vullen met voorjaarsbloemen. Tja, het is even wennen, als we dat allemaal gaan opschuiven. Maar ik acht die kans klein. Ooit, zo las ik, vierde men carnaval eenmalig in de zomer. Dat was in 1953, na de watersnoodramp. Maar het was geen succes. Men miste de kou! Iemand noemde dat: de charme van carnaval. Kleumend een warme kroeg binnenstappen voor een kom warme soep of een alcoholische versnapering: het hoort erbij. Thomas Quartier, de huidige ‘theoloog des vaderlands’, zegt het zo: “de jaarindeling die we nu kennen zit diep in onze identiteit gebakken”.

Toch geen optocht op Pinksteren dus? Plaatselijk wel, vermoedelijk, maar dan is het gewoon dat: een optocht met mooi versierde wagens. Carnaval kun je niet verplaatsen. Niet voor ons gevoel en al helemaal niet vanwege de oorsprong. Je kunt niet om de wortels van het feest heen. Corona zet onze wereld behoorlijk op zijn kop, meer dan ons lief is. Maar één ding is zeker: carnaval vier je niet met Pinksteren!
AMvdW