Signalen

Dinsdag 30 juli is de internationale dag van de vriendschap. Er is vast een goede reden om juist die datum daarvoor te kiezen, maar die is mij niet bekend. Elke dag mag voor mij uitgekozen worden om de vriendschap te vieren. Voor geen goud zou ik ze willen missen: de mensen die kortere of langere tijd in mijn leven zijn en met wie ik mij verbonden weet. Mensen die ik altijd kan bellen als ik ergens mee zit. Die met mij feest vieren als daar reden toe is. Vertrouwde mensen, aan wie je niets uit hoeft te leggen, ze kennen me.

Daarom was ik even verbaasd toen ik het Bijbelboek Spreuken ( 18: 24) las: wie veel vrienden heeft, raakt snel geruïneerd. Ja, als ze allemaal geregeld komen logeren en blijven eten zou dat een risico zijn. Maar staat dat er echt? In de Naardense Bijbel lees ik: een man kan makkers hebben die hem vernielen, maar iemand kan ook van je houden en aanhankelijker zijn dan een broer. De Engelse King James vertaling gooit het nog weer over een andere boeg: een man die vrienden heeft, moet zich van zijn vriendelijke kant laten zien. Met een vriend kun je meer verbonden zijn dan met een broer. Dat is ook de strekking van de Statenvertaling.

Nu gaat dit stukje niet over de kunst van het vertalen, maar soms is een vergelijking nodig om de schrik te boven te komen. Het kan toch niet zo zijn dat de bijbel ons waarschuwt voor vrienden! Geen geschenk is zo kostbaar als echte vriendschap en liefde.

Mooi dat dat duizenden jaren geleden niet anders is dan vandaag! David en Jonathan waren dikke vrienden, hoewel Jonathans vader het op Davids leven gemunt had. Ze sloten een verbond waarin ze elkaar hulp en bescherming beloofden. Lazarus, Martha en Maria, hoorden tot de vriendenkring van Jezus en hij was meermaals in hun huis te gast.

Laten we afspreken dat we 30 juli in onze agenda’s reserveren. Spreek op die dag af met vrienden, ga samen uit eten of een dagje fietsen. Stuur anders een appje, een kaartje of een bloemetje. Koop een kleine verrassing en ga het zelf brengen. Wedden dat uw beurs het overleeft. Vrienden ruineren ons niet, ze maken ons rijk!

AMvdW