ZWO voor Kameroen

De Lutherse Broederkerk heeft 250.000 leden en 1.300 kerken in Kameroen.

Sinds 1991 geeft dominee Robert Goyek (1956) leiding aan de Lutherse Broederkerk. Hij vertelt: “Toen ik begon hadden we geen bureau, geen goede opleidingen en waren er geen archieven. Mijn kerk was totaal niet georganiseerd. Ik heb mijn kerk kunnen veranderen in een moderne dienstbare kerk. Een kerk met goed theologisch onderwijs en goed diaconaat (voedselzekerheid, microkredieten, onderwijs en gezondheidszorg).”

“Ik ben heel dankbaar voor de organisatie die er nu staat. Mijn staf is heel loyaal. Het is mooi om te zien hoe zij zich ontwikkelen. We bieden nu goede opleidingen voor dokters, landbouw en theologie. We gaven aanvankelijk veel noodhulp als er honger was door droogte. Via ons landbouwprogramma leren mensen nu hoe ze hun grond vruchtbaar kunnen maken. Daardoor is er minder vaak noodhulp nodig.”

In Noord-Kameroen wonen vooral moslims. Christenen zijn een minderheid. Ds. Goyek: “Christenen en moslims leven al heel lang in vrede samen in Noord-Kameroen. De laatste jaren krijgen we te maken met een radicale islam, afkomstig uit Saoedi-Arabië. Ook hebben we last van de terreurbeweging Boko Haram uit Nigeria. Dat geeft spanning. Samen met moslimleiders proberen we te voorkomen dat onze jongeren radicaliseren.”