Activiteiten

Zoals u misschien nog wel weet, komt er al jaren iedere vrijdagochtend een vrouwengroep voor vluchtelingen en migranten uit Epe bij elkaar in de Antenne. Het initiatief is ooit begonnen vanuit JmeO Heidebeek met als doel een open plek in de buurt te creëren waar anderstalige vrouwen welkom zijn om op een ontspannen manier verbinding te maken met andere vrouwen, Nederlands te leren spreken en Bijbelverhalen te horen.

LUZ is de plaats in de Bijbel waar een vluchtende Jacob onverwacht God ontmoette én gezegend werd. Hij noemde de plaats daarna Bethel, Huis van God. In het Spaans betekent LUZ ‘Licht’. Dit is ook onze droom voor de vrouwen, dat LUZ een plek onderweg is waar zij onverwacht God ontmoeten en gezegend zullen worden. En dat er Licht mag komen op de donkere plekken van pijn en verdriet in hun hart.

Wat gebeurt er zoal op de vrijdagochtend in de Antenne?
Samen koffie drinken, gezellig kletsen, Nederlands leren, verbinding maken met andere vrouwen, iets creatiefs knutselen, samen wat lekkers bakken, een (vrouwen-) thema behandelen, schilderen met een kunstenares, elkaars cultuurverschillen bespreken, een high tea, luisteren naar verhalen over Jezus uit de Bijbel, elkaars verjaardagen en kraamfeestjes vieren, een kerstmarkt bezoeken, samen ontbijten, de vrouwen thuis bezoeken… het is zomaar een greep uit jarenlang LUZ.

Helaas was het door de lockdowns soms tijdelijk niet mogelijk om elkaar gezamenlijk te ontmoeten in de Antenne, maar hielden wij contact met de vrouwen middels videobellen, whatsapp en thuis bezoeken.

Inmiddels is er contact (geweest) met zo’n 35-40 vrouwen uit 13 verschillende landen die nu in Epe wonen. Daarnaast draaien er ook LUZ-groepen in ’t Harde, Dieren, Elburg, Oldebroek en Monster en ons verlangen is dat dit nog meer zal uitbreiden. Om die reden geven wij ook seminars op andere plaatsen in Nederland om meer christenvrouwen te inspireren ook een LUZ-groep te starten in hun eigen omgeving.

LUZ Kids

Ook vergeten wij de kinderen van de vluchtelingenvrouwen niet. Als het vakantie is op de scholen organiseren wij altijd een LUZ Kids ochtend. Veel vluchtelingengezinnen hebben vaak niet het geld of de middelen om in de vakanties wat leuks met hun kinderen te gaan doen. In de voorjaarsvakantie was het weer zo ver en hielden wij in de Antenne een speurtocht en konden ze heerlijke wafels versieren. Ook hoorden zij het verhaal van Jezus die zelfs stormen kan manen tot stilte en niet alleen op een meer, maar ook in onze eigen levens.

Vlak voor de laatste lockdown hebben wij vanuit de Antenne een Levende Kerstwandeling voor de kinderen georganiseerd. De kinderen liepen met een lichtje rond in de buurt op zoek naar gouden sterren. Langs de route stonden acteurs die een gedeelte uitbeeldden van het kerstverhaal. Leuk detail was dat een willekeurige voorbijganger aan Jozef & Maria vroeg of zij zelf ook wel Jezus kenden 😊

Wij zijn als LUZ-team dankbaar dat wij de Antenne voor LUZ mogen gebruiken, een mooie centrale plek in ons dorp. En we willen koster Hassink extra bedanken voor al zijn hulp en ondersteuning om dit ook iedere week voor LUZ mogelijk te maken!

Fijne lente en een lieve groet
namens alle LUZ-vrouwen