Signalen

Vindt u het ook zo heerlijk stil ’s avonds, na negen uur? Ik weet niet wat me overkomt! Voor iemand die dicht bij een belangrijke verkeersader in Epe woont – de
rondweg- betekent dat ongekende rust. Op ieder moment van de dag komen hier auto’s langs. ‘s Ochtends, ’s middags, ’s avonds… En ineens werd het stil!
Ik besloot ervan te genieten, dat mag, zeg ik altijd, er moeten ook voordelen zitten aan deze ellendige tijd. Ik zette de televisie en de radio uit. Het was in de eerste weken van de avondklok. Met de ogen dicht en de gordijnen gesloten zat ik te luisteren naar… knarsende fietsremmen. En daarna een gesprekje tussen een jonge man en twee politieagenten. U begrijpt waar dat toe leidde.. Het leek wel een hoorspel!

Een paar weken later, het had gesneeuwd, deed ik gordijnen ook maar open en keek verwonderd naar die stille, witte wereld, badend in het licht van de vele lantaarns die mijn straat rijk is. Geen mens te zien! Alleen… een steenmarter (!), brutaalweg wandelend over het trottoir, de wereld was van hem. Wie zegt dat stilte saai is?

In ons gewone leven, dat hopelijk op een dag weer terugkomt, is stilte zeldzaam. Je moet er echt naar zoeken. Is er een ruimte, waar je je even af kunt zonderen. Is er een moment, waarop je even zonder aandacht verslindende apparaten tot jezelf kunt komen. Waarom zou ik dat doen, zegt u. Omdat het goed voor een mens is.

De Here Jezus probeerde steeds weer een plek te vinden waar hij even alleen kon zijn. Soms staat hij voor dag en dauw op (Marcus 1), en gaat naar buiten, naar een eenzame plek om te bidden. Stille tijd, zeggen wij dan. Tijd voor God. Tijd om te luisteren. Wanneer komen we daar aan toe? Zelfs Jezus werd meteen weer gestoord: zijn leerlingen liepen hem achterna en zeiden: de mensen zoeken u. Hij wist: maar ik kan er niet voor anderen zijn, als ik niet van tijd tot tijd alleen ben, alleen met God.

Dus voortaan om vijf uur opstaan en de wereld ingaan? Zes uur mag ook… Of doe als ik, loop ’s avonds even de tuin in, kijk naar de sterren. Laat de stilte binnen komen. Dank God voor de dag die voorbijging. Ervaar de rust die we zo hard nodig hebben. Wie zo de nacht ingaat, slaapt als een kind! Want buiten, buiten is het stil op straat…

AMvdW