Kunst

Schilderijen van Guus de Haan

De nieuwe expositie in Antenne ziet er kleurrijk en blij uit. Wie Guus Haan kent weet dat zij met haar kunstwerken ons zeker gaat verrassen. Ons met een blij gevoel wil laten kijken. Dat is in deze tentoonstelling zeker gelukt. Pak een stoel en ga een tijdje kijken naar het kleurenspel van Guus. Je gaat opgewekt weer verder. We kennen Guus de Haan ook al van een eerdere tentoonstelling. Toen zagen we van haar veelzijdige talent iets heel anders: ‘knipsels’ in zwart-wit. Deze hoogwaardige knipkunst heeft Guus al op zoveel plekken grote waardering gebracht. Boeiend, verfijnd en heel interessant.

Nu dus werken geschilderd in acryl verf.
Guus de Haan kijkt in haar wereld om zich heen, registreert en wordt getroffen door vele motieven en onderwerpen. Ze maakt daarvan ook foto’s om die later thuis weer te vertalen naar haar schilder-impressies. De tegenstelling tussen haast abstracte verbeeldingen en de natuurlijk landschappelijke weergaven is groot. Maar wat Guus meeneemt uit haar waarnemingen en vertaalt in vormen, lijnen en vlakken in acryl brengen iets over van haar emotie en betrokkenheid van wat gezien werd. Soms heel speels en dat maakt zoals gezegd blij. Maar altijd is hier de beleving van het oog en de creativiteit die leidend is. Een heerlijke beleving zo de schilderijen van Guus de Haan te bekijken. Een bezoek aan deze tentoonstelling van Guus de Haan in Antenne van de Regenboogkerk Epe is de moeite waard.

De foto, het spannende moment van het inrichten, geeft mooi aan met welke zorgvuldigheid er gewikt en gewogen werd. Welk schilderij gaat waar hangen? Links op de foto zien we Guus de Haan. Daarnaast Wytske en rechts Corrie, voorzitter van KIA. De tentoonstelling is tot in april te zien.

KIA heet u van harte welkom.