Signalen

Waaraan kun je een christen herkennen? Aan de kerkgang op zondag? Niet altijd, weten we sinds de coronacrisis. En trouwens… er wonen meer christenen in Nederland dan in kerken passen, vermoed ik. Aan het stemgedrag? Volgens mij is de C in de naam al lang niet meer de enige reden om voor een partij te kiezen. Aan een duurzame manier van leven? Daaraan valt volgens mij nog veel te verbeteren…

Collega Jeroen Jeroense gaf eens het volgende antwoord: “Een christen herken je aan zijn principieel optimistische levenshouding”. Het is Pasen geweest. We vierden dat de dood verslagen is. Jezus, die ter dood gebracht werd, leeft! Als je dat gelooft, kijk je met andere ogen naar de narigheid in de wereld. Tegenslagen brengen je niet van je stuk. Er is altijd een nieuwe kans.

Ik vond het heel verfrissend dit te lezen. En ik kan me er ook wel in herkennen. “Uitgeslapen en met een glimlach op het gezicht begroet een christen de dag”. Zeker, ik begin altijd welgemoed, maar in de loop van de dag zakt de moed me soms in de schoenen. Hier en nu bedoel ik, in deze stroperige coronatijd, die langer duurt dan we ooit gedacht hadden. Het valt niet mee en soms betrap ik me zelf erop dat ik denk: als je toch altijd zo moest leven. Dan ging de aardigheid er toch helemaal af.

Herken je een christen aan zijn optimisme? Ja, toch wel, want door alles heen weten wij en geloven wij dat God een nieuw begin maakt. Als zelfs de dood niet het einde is, wat dan wel? Daarom mogen we elkaar bemoedigen en zeggen: we komen hier doorheen. Dit gaat voorbij.

Er is volop reden om hoop te houden, op te krabbelen, het leven te genieten. Ik zie de narcissen bloeien. Ik hoor de vogels zingen. Ik spreek een gemeentelid op straat. Er belt een vriendin. Ik geniet van een boek. En ik denk dat uit het gemis naar kerkelijk leven straks iets moois, iets nieuws kan groeien. En ik hoop dat dat te zien zal zijn, dat mensen proeven: daar is leven, daar is beweging, daar gebeurt wat. Schrijf het op een briefje, hang het boven uw bed: “Een christen is te herkennen aan zijn optimisme en het vermogen in iedere situatie kansen te zien het rijk van God te bouwen”. Aldus Jeroen Jeroense…

Omdat Hij leeft, ben ik niet bang voor morgen,
Omdat Hij leeft: mijn angst is weg
Omdat ik weet: Hij heeft de toekomst
En het leven is het leven waard, omdat Hij leeft!
(Opwekking 47)