Signalen

Signalen: een narcistisch God?

Onlangs vertelde iemand mij dat hij naar een concert van Stef Bos ging. Was u dat? U vertelde erbij dat Stef nu anders tegen het geloof aan kijkt. Vroeger zong hij “papa, ik ga naar de hel en jij gaat naar de hemel dus we komen elkaar na de dood nooit meer tegen”. Als ik me de tekst goed herinner. Maar die woorden zou hij zelfs aangepast hebben.

Ik vond dat mooi om te horen. Maar in een televisiegids (van neutrale snit) lees ik: “Ik ben van een generatie die denkt, geloof: allemaal onzin. Toch voelde ik: ik moest nog ergens doorheen om er afscheid van te kunnen nemen. Ik leef naar de Bijbel maar heb daar niet per sé het geloof in een opperwezen voor nodig. Ik kan niet geloven in iets dat wil dat ik in hem geloof, dat is mij te narcistisch”.

Die opmerking hield mij bezig. Narcistisch betekent: ziekelijke liefde voor jezelf. Is dat kenmerkend voor God. In mijn beleving is juist het tegendeel waar: niemand heeft ons zo lief als God. Niemand heeft zoveel voor ons over als God. Het kind in de kribbe is daarvan het levende bewijs. Het is Zijn zoon die daar ligt, hoe we die woorden ook duiden. Hij was bij God en is bij ons gekomen. God zet alles op alles om ons terug te winnen, maar laat ons daarbij steeds de keuze.

Nooit kunnen we God er op betrappen dat hij pronkt met zijn godheid. Dat hij zijn macht etaleert, zijn majesteit inzet om anderen om ver te blazen. Ook Jezus weigert voortdurend dat spoor te kiezen, is niet uit op roem of eer of een makkelijk leven. Wil men hem koning maken op oneigenlijke gronden, dan gaat hij er vandoor. Die weigering brengt hem mede aan het kruis.

Geloven is niet altijd eenvoudig. Er zijn denk ik maar weinig mensen die nooit bij zichzelf denken: is het allemaal wel waar. Is er echt een God, is er echt een wereld die we nu niet kunnen zien. Maar als mij al zulke gedachten bekruipen denk ik aan de liefde die ik in vele Bijbelverhalen proef. Een liefde en trouw zo groot, dat wij die nooit zouden hebben kunnen bedenken. Wij zouden een hele ander God bedacht hebben, een God die zich laat gelden en de eer opeist. Maar niet een God die ons meer lief heeft dan zichzelf….

AMvdW