Signalen

Nepnieuws. Fake accounts. Je moet als mens tegenwoordig goed opletten of je niet wordt beetgenomen. Bij alles wat je hoort moet je jezelf afvragen: klopt dit wel. Wie is de bron van dit bericht. Wie zit er achter dit telefoontje… Voor je het weet ben je je geld kwijt, en in ieder geval je vertrouwen. Wie kun je nog geloven?

Toen Jezus aan het kruis gestorven was deed er ook een verhaal de ronde. Zijn leerlingen waren gekomen en hebben ’s nachts het lichaam weggehaald uit het graf. Zo wilden ze het doen voorkomen alsof hij was opgestaan! Ja, ja… Over nepnieuws gesproken!

Wie was de bron? De hogepriesters (Mat. 28)! De bewakers, die zij uit voorzorg bij het graf hadden geposteerd, zijn totaal overstuur komen vertellen dat ze een engel hebben gezien en een aardbeving hebben gevoeld. En toen was het graf leeg.

Ze kijken elkaar aan. Dit mag niemand weten. Als dit bericht naar buiten komt, zal het volk opnieuw in Jezus gaan geloven als in de zoon van God. Ze trekken de portemonnee. Hier, voor elk van jullie een mooi bedrag, niemand vertellen wat er echt gebeurd is. Krijgen jullie last met gouverneur, omdat jullie gefaald hebben, dan zullen wij jullie vrij pleiten…

En zo ging het bericht rond in Jeruzalem: het lichaam van Jezus is gestolen uit het graf, de soldaten hebben het zelf gezegd..

Wij kennen dat andere verhaal. Het verhaal van de ooggetuigen, die niet verwacht hadden dat Jezus zou opstaan uit de dood. Hun reacties spreken boekdelen: ongeloof, verwarring, angst, twijfel… Maar uiteindelijk kunnen ze er niet omheen: Jezus is opgestaan.

Als wij dat zo’n 2000 jaar later gaan vieren moeten wij ook eerst in onszelf iets overwinnen. Kan dat, kan dat echt, dat iemand die dood was, levend is geworden. Dat een medemens nu deel uitmaakt van het leven met God en de eeuwigheid. Laat je toch niets wijs maken.

Lees het zelf, overdenk het, breng het in gebed, laat je overtuigen: de HEER is waarlijk opgestaan. Waarlijk, dat betekent: echt waar. Dit is geen nepnieuws, geen hoax, en zeker niet te mooi om waar te zijn. Dit is de bodem onder onze toekomst, onze enige zekerheid in leven en sterven: De Heer is waarlijk opgestaan. Halleluja!

AMvdW