Muziek

Exspecto bezingt ‘Die Jahreszeiten’ van Haydn

 

Op zaterdagavond 15 februari a.s. voert Exspecto ‘Die Jahreszeiten’ van Haydn uit in de Grote Kerk te Epe. Dit klassieke werk van Haydn is wellicht minder bekend dan  ‘Die Schöpfung’ van zijn hand, maar daarom zeker niet minder interessant.

 

Haydn schreef dit oratorium als één van zijn laatste werken en het werd in 1801 voor het eerst uitgevoerd. Het werk vertelt over het landleven en de natuur gedurende de verschillende jaargetijden. De “Tonmalerei”, het uitbeelden met muzikale middelen om de specifieke aspecten van de jaargetijden weer te geven, wordt uitvoerig gebruikt. Eén van de hoogtepunten uit het geheel is dan ook de lome warmte in de zomer, die door een striemend onweer wordt overvallen. Maar ook het bewerken van het land, het zaaien en oogsten, wordt ten gehore gebracht, evenals de activiteiten die bij de jacht en het vieren van het wijnfeest horen.

Natuurlijk wordt ook de liefde bezongen en is het zelfs zo dat de mensen uit de grote stad, met hun stadse manieren, wordt aangeraden om een voorbeeld te nemen aan “de buitenlui”. Als het gaat om de liefde laat Hanne, een boerendochter, duidelijk blijken hoe ze er over denkt. Haar vader Simon, en haar geliefde Lukas, zijn de andere twee hoofdpersonen waar we kennis mee maken.

 

De hoofdpersonen worden vertolkt door 3 solisten: Judith Sportel (sopraan), Aart Mateboer (tenor) en Bert van de Wetering (bas). De muzikale ondersteuning word verzorgd door Kammerphilharmonie Emsland. In het programmaboekje staan luisteraanwijzingen zodat duidelijk wordt hoe de muziek de tekst aanvult.   Zo kan de luisteraar het werk echt meebeleven. Het belooft dan ook een een prachtig concert te worden.

 

Het concert vangt aan om 19.30 en de deuren zijn vanaf 19.00 uur geopend. Kaarten voor het concert kunt u bestellen via onze website www.exspecto-epe.nl of via één van onze koorleden. Kaarten kosten in de voorverkoop 20,- euro en voor kinderen tot 18 jaar 10,- euro. Aan de deur kosten de kaarten 25,- euro. Wij hopen u te zien op 15 februari!

 

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Rabofonds Noord Veluwe.