ZWO voor Peru

Thiago Peralta Diaz

Thiago is geboren op 15 april 2019 in een klein bergdorpje ´San Marcos´, gelegen op ongeveer vier uur van de stad Moyobamba.

Hij is geboren met een enkelzijdige lip en gehemeltespleet.

Zoals in bijna alle gevallen van een kindje met schisis, wisten zijn ouders voor de geboorte niet dat hun kindje met een schisis geboren zou worden. Naast een schisis mist Thiago ook een oog en een van zijn neusvleugels. Zijn ouders leven van de koffieteelt en leven in armoede; zij zouden nooit een operatie of andere schisisbehandelingen kunnen betalen.

Thiago onderging bij San Lucas de nodige operaties om zijn lip en gehemelte te sluiten. Het probleem van zijn oog is te complex om in Moyobamba te behandelen hij moet naar Lima afreizen om verdere behandelingen te ondergaan.

Naarmate hij ouder werd, merkte de psycholoog op dat Thiago aandachts- en gedragsproblemen begon te vertonen. Hierom kreeg hij psychologische en pedagogische ondersteuning aangeboden voor hem en zijn ouders ter verbetering van zijn ontwikkeling. Dit heeft bijzonder positieve resultaten opgeleverd, waardoor Thiago nu kan deelnemen aan logopedie, wat een essentieel onderdeel is van schisiszorg. Thiago zijn ouders zijn ontzettend dankbaar voor alle hulp die ze ontvangen, aangezien dit de kwaliteit van hun leven en dat van hun kind aanzienlijk heeft verbeterd.

Cristhian Altamirano Vega

Cristhian werd geboren op 3 december 2012 in een bergdorpje op ongeveer 3 uur reizen van de stad Moyobamba.

Zijn ouders waren nog heel jong toen Cristhian werd geboren en het was een grote shock voor hen toen ze erachter kwamen dat hij met een eenzijdige lip – en gehemeltespleet was geboren.

Net zoals de meeste van de schisis-patiënten van San Lucas, leven ze van de landbouw, wat een zeer laag en instabiel inkomen geeft. Ze kwamen naar San Lucas op zoek naar hulp voor hun kind; ze hadden bij de gezondheidspost in hun dorpje gehoord over de multidisciplinaire behandeling voor schisispatiënten bij San Lucas. Cristhian onderging operaties aan zijn lip, gehemelte en kaak bij San Lucas.

Hij heeft de logopedie met succes afgerond en komt nu wekelijks naar San Lucas voor orthontie en vioollessen. Sinds 2024 neemt hij vol trots deel aan het jeugdorkest van San Lucas.

Een paar jaar geleden besloot Cristhian’s moeder het gezin te verlaten en ging in een andere stad wonen. Het was een moeilijke tijd voor Christian en zijn vader. Ze hebben veel gehad aan de ondersteuning van de psycholoog in San Lucas. Zijn vader is, ondanks de moeilijkheden die hij doormaakt bij het alleen opvoeden van zijn kind, erg betrokken bij de behandelingen van Cristhian en is stipt op tijd bij alle afspraken.

Het nieuwe ZWO-project: Maak een verschil voor kwetsbare kinderen in Peru

De organisatie San Lucas Peru is gevestigd in Moyobarnba, de hoofdstad van de provincie San Martin. Sinds 1986 is de organisatie werkzaam voor mensen die in armoede leven. Het werk begon met een Peruaanse arts die, aangegrepen door de grote noden van de bevolking van San Martin, besloot om zich in te zetten.

Jarenlang gaf hij voorlichting over voeding, gezondheid en hygiëne en behandelde zieken. Om zijn werkzaamheden te kunnen uitbreiden richtte hij San Lucas Peru op. Stichting San Lucas Nederland steunt twee doelen: het werk met kinderen in armoede en kinderen met schisis.

Kijk ook op www.sanlucasnederland.nl