Signalen

De voorjaarsvakantie staat voor de deur. Niet iedereen zal daarin vrij kunnen nemen, maar wie kan gaat er even tussen uit. Een weekje naar de sneeuw of juist naar de zon doet goed! Even bijkomen, even een onderbreking van het dagelijkse programma van werk, gezin en vele taken. Ook thuisblijvers kunnen daar voluit van genieten. Alleen het feit al dat de wekker ’s ochtends zwijgt!

Zo’n onderbreking maakt dat we daarna met des te meer energie de draad weer op kunnen pakken.

In de vakantieweek begint de 40dagentijd. Die periode kan ons ook helpen uit de sleur te komen. Daar is wel iets meer moeite voor nodig, want alles gaat gewoon door. Een geestelijke time-out, zou je kunnen zeggen, maar die krijgen we niet cadeau. Wij zijn de enige die onszelf dat kunnen gunnen. Pakken we onze momenten, lukt het wat vaker de bijbel open te doen en stil te worden? Helpt vasten om bij de les te blijven? Klinkt niet bepaald aanlokkelijk, wat winnen we daarbij?

Ooit was de profeet Elia 40 dagen onderweg in de woestijn. Hij had het helemaal gehad met zijn werk in dienst van de Heer. Het zet totaal geen zoden aan de dijk, waar doet hij het voor? God geeft zijn uitgeputte knecht te eten en te drinken. Dan zet hij hem op weg. Zo loopt hij 40 dagen door de woestijn. Tijd om zichzelf te resetten. Hoe moet het verder, welke richting gaat zijn leven op?

Uiteindelijk komt hij bij de berg Horeb. Daar ontmoet hij God! Antwoorden krijgt hij niet, wel aanwijzingen over zijn levensweg. Hij kan weer verder!

De kunst is dus onze eigen ‘woestijn’ te creëren. Plekken waar niemand ons stoort. Momenten waarop niemand ons afleidt. Even alles schermen op zwart. Even geen mensen om ons heen. In de stilte van het bos komen we tot ons zelf. Vroeg op de ochtend hebben we het huis voor onszelf. Waarom? Omdat we het waard zijn. Net als vakantie ons goed doet, doet zo’n time-out met God meer met ons dan we zouden denken. Nieuwe inspiratie, nieuwe kracht, nieuwe hoop, kunnen we ontvangen in deze weken. Waar komen we uit? Bij Pasen, het grootse feest van de kerk. Feest van nieuwe leven van God ontvangen, feest van heling en verandering. Ik wens u en jou een inspirerende 40dagentijd.

AMvdW