Pasen 2021Signalen

Nieuwe kleren met Pasen… Volgens mij is dat lange tijd de gewoonte geweest. Voor het Paasfeest kocht je iets nieuws. En je hoopte maar dat het lenteweer niet zou omslaan, want als het tegenzit is het ineens net zo koud als midden in de winter. Dat had vroeger nog meer impact dan nu, want in de aanloop naar het Paasfeest deed men de kachels uit. Het hele huis werd grondig schoongemaakt, want stoken betekende toen: vervuilen. Weg met het kolengruis, de as, alles wordt weer fris en rein. Het schijnt zelfs dat men daarna het jaarlijkse (!) bad nam. En dan naar de kerk om te biechten. Huis schoon, lichaam schoon, hart schoon…  en dan komt de grote feestdag! Vandaar die uitdrukking: op z’n Paasbest.

Als de apostel Paulus aan nieuwe kleren denkt, Paaskleren, staat hem iets anders voor ogen: de opstanding uit de doden. “Het vergankelijke lichaam moet bekleed worden met het onvergankelijke, het sterfelijke lichaam met het onsterfelijke”, lees ik in 1 Corinthiërs 15. Hij heeft het dan over mensen die nog leven op de dag dat alles nieuw zal worden. De dag van “Eens als de bazuinen klinken”. Het graf blijft ons dan bespaard. Maar zoals we nu zijn, zo kunnen we de eeuwigheid niet in. We zullen worden veranderd. In een oogwenk, dus het is gebeurd voor je het in de gaten hebt. En dan zullen we de mensen ontmoeten die al gestorven zijn en nu worden opgewekt uit de dood.

Dat zijn grote dingen om over na te denken. Onvoorstelbaar en tegelijk: niet weg te denken uit ons geloof. Haal je dat eruit weg, dan valt de hoop ook weg. Dan is geloven voor niets geweest. En er is alle reden om erop te vertrouwen dat dit zo zal gebeuren: Jezus is opgestaan uit de dood. Niet als Lazarus, zijn goede vriend, maar op een unieke manier, als overwinnaar op wie de dood geen enkele vat meer heeft. Nooit meer. Hij is de eerste die het nieuwe leven van God ontvangt. En ons laat Hij daarin delen!

Alles wat afbreuk doet aan ons menszijn, al onze zonden en tekortkomingen, alles wat niet tot bloei kwam wordt vervangen. Angstige mensen worden blije mensen, zieke mensen worden springlevend, mensen met een beperking worden vrije mensen, en wij allen worden nieuw, stralend, liefdevol…

Hoewel dit alles ons onwaarschijnlijk in de oren klinkt, en we een beetje onrustig worden van de gedachte aan zo’n complete verandering van ons bestaan, is het toch vooral iets om naar uit te kijken. Stel je voor, geen rimpels meer, geen littekens, geen gebroken harten. Onder de mensen zijn geen boosdoeners meer, geen schijnheiligen, alleen maar mooie mensen. Nieuwe mensen. Stralende mensen. Mensen op hun Paasbest!

AMvdW