Hulp aan kinderen in Moldavië

Voor ons project Kerken geven Knderen een Toekomst werkt Kerk in Actie samen met Youth for Christ. Een vorige keer hebben we al kennis gemaakt met Vitalie Pupazan, de directeur van Youth for Christ in Moldavie. Hij vertelt over de mensen de – vanwege de hoge werkloosheid – naar het buitenland gaan om te werken en de gevolgen daarvan voor het land.

“Mensen gaan vaak met het doel een paar jaar veel geld te verdienen en dan terug te keren”, vertelt Pupazan. “Maar als mensen in het buitenland succesvol zijn, wordt het steeds moeilijker om dat land weer achter zich te laten.” Sommigen hebben nog wel een gezin in Moldavië maar inmiddels ook een tweede huishouden in het buitenland. “Het gevolg is dat ze geen geld meer naar huis sturen.” De gevolgen zijn groot, vooral voor de kinderen die zonder de ouders opgroeien.

“Veel mensen groeien op zonder supervisor. Kinderen die bij hun grootouders leven, worden niet voorbereid op het nemen van verantwoordelijkheid. Nu al klagen werkgevers dat ze niet de juiste mensen kunnen vinden. Dat zal erger worden. Kinderen van ouders die in het buitenland werken, zien zelf geen toekomst voor hen in Moldavië. Die willen ook naar Rusland of Italië.”

Intussen ziet Pupazan ook de economische gevolgen. “Landbouw is onze grootste sector. Maar daar wordt niet in geïnvesteerd. Veel land ligt braak. Of alle kleine stukjes land worden beheerd door één groot bedrijf. Het tragische is dat vooral mensen ‘met opleiding en perspectief’ verdwijnen. De achterblijvers zijn slecht geschoold en zonder veel initiatief. Zo houden we de armoede in stand.”

zie ook kerkinactie.nl