Hulp aan kinderen in Moldavië

Voor ons project Kerken geven kinderen een toekomst werkt Kerk in Actie samen met Youth for Christ. Vitalie Pupazan is directeur van Youth for Christ in Moldavië. Behalve directeur van Tinerii Pentru Cristos = de Roemeense naam voor Youth for Christ is hij ook leider van sociale projecten zoals dagopvang en naschoolse begeleiding voor arme kinderen. Vitalie Pupazan is getrouwd, heeft twee kinderen en woont met zijn gezin in de hoofdstad Chisinau.

Hij is geboren in de Sovjet-Unie, maar groeide op in het onafhankelijke Moldavië. Vitalie Pupazan (36) was acht jaar oud toen de muur viel en het land een nieuwe toekomst zag. Hij wordt als directeur van YFC Moldavië echter iedere dag geconfronteerd met een andere realiteit. “Dit land heeft weinig kans.”

Hij groeide op in een dorpje in het zuiden van het land, ruim drie uur rijden van Chisinau. “Ik kan me als kind nog twee winters herinneren waarin we écht honger hadden. Graan was toen ons enige voedsel. We aten het als een soort waterige rijst, door het lang te koken. Voor de smaak deden we er soms wat bloemen doorheen.”

Al jarenlang gaat het economisch slecht met Moldavië. Daarom werken veel mensen in het buitenland. “Eerst alleen de vaders. Toen kwam het geld in ieder geval nog in onze economie terecht. Maar zeker de laatste jaren vertrekken ook vrouwen. Kinderen blijven soms alleen achter of worden door grootouders opgevoed.” Vitalie ervaart de gevolgen hiervan aan den lijve als directeur van Youth for Christ in Moldavië. In de ruim veertig dagopvangcentra, die de organisatie samen met lokale kerken runt, komen veel kinderen uit dergelijke probleemgezinnen.

Vitalie is bezorgd over de toekomst van de komende generaties: “Jongeren hebben nauwelijks toekomst en migreren dus ook steeds vaker. Ik sprak een tijdje geleden onze minister van Onderwijs. Toen ik hem vroeg wat het beleid is om jongeren aan ons land te binden, was zijn antwoord: ‘Er is geen beleid’. Ik was geschokt!” Hij probeert ondanks alles een bijdrage te leveren aan een betere toekomst van zijn land. “Soms vraag ik me af waarom ik hier nog blijf,” bekent Vitalie. “Maar in de Bijbel lezen we toch ook niet dat mensen wegrennen als het tegenzit? Ik probeer op mijn plek iets te verbeteren, zodat onze kinderen een betere toekomst wacht.”

Zijn organisatie – onder meer gesteund door Kerk in Actie – biedt hulp aan kinderen en jongeren. „We proberen op de lange termijn iets in de mentaliteit en cultuur te veranderen. Onze jongeren moeten het gaan doen. Daar gaat het om!”