Hulp aan straatkinderen in Colombia

Carlos is ‘geadopteerd’ door een Nederlandse familie. Hij speelde het afgelopen jaar in het team t/m 12 jaar. Hij woont samen met zijn moeder Maria en drie zussen in de wijk El Pinal. Zijn oudste zus van 15 jaar heeft inmiddels een dochter van 3 maanden. Met z’n zessen wonen ze in een kleine ruimte met twee oude bedden, een kleine keuken en wasruimte. Een koelkast en een kast om de spullen op te bergen hebben ze niet.

Vader woont niet meer thuis. Zes maanden geleden is Maria gescheiden van haar man vanwege huiselijk geweld. Vader wilde dat zijn dochter abortus pleegde tijdens haar zwangerschap en om dat kracht bij te zetten werd ze zelfs mishandeld om een miskraam te krijgen. Dit was de druppel voor moeder om te scheiden. Een moedige beslissing van iemand die financieel afhankelijk is van de ander.

Maria werkt twee dagen in de week als schoonmaakster bij anderen thuis. Lange dagen, vooral vanwege de lange reis om er te komen. Per dag als schoonmaakster houdt ze ongeveer 10 euro over en hiervan wordt de huur betaald. En uiteraard de levensbehoeften. Het is daarom ook niet gek dat Carlos ondervoed is. Hij moet ongeveer 45 minuten lopen om te voetballen bij de stichting en doet dat omdat het hem gelukkig maakt. Maar het is soms pijnlijk om te zien hoe weinig energie het kind heeft. Een beetje extra hulp kunnen hij en zijn familie wel gebruiken, vandaar dat de stichting (met dank aan de Nederlandse ‘adoptieouders’) in deze periode van het jaar een ‘voedselpakket’ heeft afgegeven. Iets waarmee ze enorm blij zijn.

Hoe kunt u helpen?

De stichting Straatkinderen Medellín is in 2017 een nieuw project begonnen. Naast de sportieve, recreatieve en culturele activiteiten zijn het kind en zijn of haar familie meer centraal komen te staan. Na jarenlang werken met kinderen uit de tehuizen en in de marginale wijken, hoort men dagelijks over de trieste en soms penibele situaties waarin de kinderen en hun families zich bevinden. Daardoor is het idee ontstaan om het project ‘adopteren van een kind’ te beginnen.

De stichting maakt het mogelijk om een kind te ‘adopteren’ en contact te hebben met het kind middels (vertaalde) briefwisseling. Zo bent u getuige van de ontwikkeling van het kind en leert over het dagelijkse leven van het kind. Het kind woont in een sloppenwijk en u maakt het mogelijk dat het kind kan voetballen. Het kind krijgt twee uniformen (training, wedstrijd), voetbalschoenen, borstel en schoensmeer, rugzak, transport wedstrijden en begeleiding van de stichting.

De kosten zijn 200 euro per jaar, hiervoor zal het kind met alle plezier een brief schrijven aan het eind van het (school)jaar om u een prettige kerst te wensen. U zult door de stichting op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen en kunt u altijd een brief (via de stichting) sturen aan het kind.

Kijk voor meer informatie op de volgende link: /hoe-u-kunt-helpen/