ZWO Fruitplukken weer een succes!

Al vanaf 2005 is het de gewoonte om d.m.v. fruitplukken door vrijwilligers van de drie kerken (GHK, GK en RBK) geld te verdienen voor de jaarlijkse Z.W.O.-projecten voor ondersteuning van mensen en kinderen in moeilijke omstandigheden in wisselende werelddelen.
Ook dit najaar zijn weer veel vrijwilligers actief geweest voor het goede doel. En dit jaar is het doel waarvoor geplukt is: "Eigen inkomsten voor gehandicapten in Myanmar (vml. Birma)”.

De eerste 6 weken hebben we in de boomgaard van Arnold Bosgoed te Welsum appels en peren geplukt. Na een week “uitrusten” werden we gevraagd om nog enkele dagen te plukken in zijn door hem gepachte “biologische” boomgaard bij de Nijensteen in Veessen. In een fijne samenwerking met Arnold Bosgoed hebben we bij meestal heel mooi plukweer weer veel  fruit geplukt. Dit jaar hebben bijna 50 vrijwilligers van de drie kerken 1321 uren geplukt en een opbrengst behaald voor het projekt van ongeveer 8.500,-- euro. Een bijzonder mooi resultaat en een recordopbrengst! Elk jaar vallen door diverse omstandigheden weer vrijwilligers af, maar gelukkig hebben zich dit plukseizoen ook weer nieuwe plukkers aangemeld en meegeplukt. Een goed vooruitzicht voor de pluk in 2015.
Dit jaar was het een zeer goede oogst met veel appels en mooie peren. Helaas zijn er onzekerheden bij de afzet van het fruit door internationale ontwikkelingen. Onder het plukken (meestal in tweetallen) en in Veessen ook met een plukmachine of treintje werd er heel wat afgepraat en zo leren we ook de mensen van de andere kerken kennen. En in de pauzes werd weer, zoals vorige keren, voor koffie en thee met beboterde ontbijtkoek gezorgd door Arnold Bosgoed en zijn moeder en genuttigd in de buitenlucht in een grote kring op appelkistjes.
Nog even wat aantallen: Een plukker kan per dag ongeveer 1000 kg plukken. Als we het totaal aantal plukuren omrekenen naar geplukt gewicht, komen we totaal uit op 165.000 kg (= ongeveer 6 grote vrachtauto’s vol). Omgerekend naar het aantal appels en peren komen we uit op ongeveer 1.000.000 (1 miljoen) stuks fruit.
In een fijne samenwerking met de vrijwilligers van de drie kerken is het fruitplukken een gezellige en dankbare bezigheid. Met het verdiende geld kunnen we veel gehandicapten in Myanmar helpen om hen een betere toekomst te geven.
Namens de 3 ZWO-commissies willen wij elke vrijwilliger, die geholpen heeft met fruit-plukken, hartelijk dankzeggen voor de verleende inspanning!
Henk Posthouwer  (ZWO-Regenboogkerk)
Toos Huiskamp      (ZWO-Grote Kerk)
Albert Wittingen   (ZWO-Goede Herderkerk en alg. coördinatie)

ochtenddienst