Wachten op de zon Wachten op de zon

“Zoals een blinde gelooft in de zon, zo geloof ik in God. Hij ziet hem niet, maar voelt hem wel”. Deze woorden zijn te vinden op een ‘Visje poster’, zoals die ook wel in onze kerk hangen.  Met verrassende uitspraken proberen de makers ons aan het denken te zetten.  Dat lukt…  Ik mijmer er over  terwijl ik eigenlijk zit te vergaderen in ‘de Ark’ te Oene. De spreker heeft net toegezegd zijn hele presentatie beschikbaar te stellen, dus ik kan even achterover leunen.

“Zoals een blinde gelooft in de zon…  “.  In gedachten zit ik even buiten. Het is een mooie voorjaarsdag. Ik geniet van de eerste stralen die mijn huid verwarmen. Mijn ogen heb ik daarvoor niet nodig. Sterker nog, het is niet aan te raden naar de zon te kijken, veel te fel! Maar ik voel dat hij er is, een weldadige gloed spreidt zich over mij uit.  Kun je zo ook Gods aanwezigheid voelen?

Het ligt voor de hand dat we daarbij aan positieve ervaringen denken. Ervaringen van vrede, rust, geborgenheid, nabijheid…  Wanneer zaken goed uitpakken, zien we dit als geschenk van God. Feit is alleen dat zulke ervaringen ook wel eens uitblijven. Dat er mensen zijn die voor hun gevoel in de duisternis leven en alleen maar koude voelen en eenzaamheid.

In het nieuwe Liedboek ontdekte ik een avondlied. “Zend ons een engel in de nacht, als alles ons een raadsel is, als ons de zekerheid en kracht, ontvallen in de duisternis.  Zend ons een engel met uw licht, in onze slaap, de metgezel, die troost brengt met het vergezicht van God met ons, Emmanuël” (Lied 259).  Deze woorden spreken mij meer aan dan de woorden op de poster.  De duisternis wordt niet ontkend, de eenzaamheid en het verlangen.  Maar tegelijk wordt de mogelijkheid opengehouden dat God daarin aanwezig is. Want zo wil hij onze God zijn: in het duistere dal ons nabij (Ps. 23).  Een mens die ons lijden kent en deelt,  die met ons die weg gaat.

Op zo’n mooie voorjaarsdag –ze waren er, in april- betekent iedere wolk een kleine koudegolf. De lucht is nog niet opgewarmd, de overmoedig aangetrokken zomerkleding biedt te weinig bescherming. Bibberend sla ik een vest om. Zon waar blijf je? Ongeduldig wachten we, ook als we in ons leven verkilling ervaren. “Zoals een blinde gelooft in de zon…”. Ik vind het iets te mooi. Maar ik gun u en mij van harte die momenten, waarop God zich aan ons voordoet en ons laat weten: ik ben er.  Zelfs als de situatie niet verandert, breekt op dat moment de zon voor ons even door. “Zend ons in hem de zekerheid, dat U ons zelf bezoeken zult en bij ons wonen in de tijd, en leer ons wachten met geduld” (lied 259).

A.M. van de Wetering

Exspecto