Theeblaadjes Theeblaadjes

“Werkelozen worden met subsidie omgeschoold tot helderziende”.  Dat bericht wekte verbazing. Vooral de christelijke partij SGP was hierover niet te spreken.  Puur bedrog was hun argument, volksverlakkerij, al dat zogenaamde spirituele advies. Commentaar in mijn krant:  dat kun je nou wel denken, maar anderen  denken net zo over christelijk onderwijs en dat ontvangt ook subsidie. Tja, als je het zo bekijkt….

Ik dacht aan een passage uit een boek van Suzanne van der Schot:  ‘Moeilijk te geloven’.  Als ze een vriendin meeneemt naar een dienst schrijft ze:  “Jolanda kreeg hetzelfde gevoel als ik dat heb bij mensen die beweren dat je de toekomst kunt voorspellen aan de hand van theeblaadjes…   Ze snapte er niets van”. Zelf gelooft Suzanne ook niet van huis uit.  Toch krijgt ze tot haar eigen verbazing steeds meer interesse. Ze weet niet waar haar verlangen vandaan komt, weet niet waarom zij nu juist God lijkt nodig te hebben. Waarom gaat Hij steeds meer haar leven beheersen, wie is Hij eigenlijk? Hoe meer ze er over nadenkt, hoe meer vragen ze krijgt. Toch doet ze het niet af als onzin, integendeel het begint haar leven steeds meer te vullen!

Wonderlijk: de één gelooft met hart en ziel, de ander vindt het hokuspokus. Zelfs twee mensen in liefde verbonden, zelfs ouders en kinderen kunnen elkaar niet overtuigen. Het lijkt wel of er een drempel is, en wie daar niet overheen komt, blijft het allemaal hoogst merkwaardig vinden. Maar het omgekeerde is ook waar, wie de drempel over is, komt ook nooit meer van zijn geloof af. Die kan, zoals Okke Jager ooit schreef, “ God niet uit zijn bewustzijn vegen als kruimels van een ontbijttafel”.

Dit weet ik wel: wie een zogenaamde helderziende raadpleegt, is op zoek naar zekerheid, naar houvast. Hij wil weten waar hij aan toe is! Geloven maakt aan zekerheid juist een einde. Abraham, vader van alle gelovigen, ging op weg ‘zonder te weten waar hij komen zou’.  Toch was hij geen avonturier. Hij had een stem gehoord en vermoedde achter die stem een kloppend hart, een bron van liefde.  Hij liet los en ging een nieuw leven tegemoet.  Misschien heeft hij gedacht wat Suzanne van der Schot aan het eind van haar boek schrijft:
“Vaak heb ik het gevoel dat ik er nog steeds niets van begrepen heb, maar de fascinatie blijft. Het is een liefde die zich eindeloos verdiept.  Hoe vaak ik mijn geloof ook betwijfel, het is mijn bestaansgrond”.

Wie gelooft, heeft dus geen theeblaadjes meer nodig. Sterker nog, het is hem verboden daar een blik in te werpen (Deut. 18.)  Over één ding is God namelijk heel duidelijk: de enige die iets over de toekomst te vertellen heeft is mijn profeet. Wie mijn profeet is, wordt vanzelf duidelijk: zijn woorden komen uit, andere niet. Helder.

Alleen wie Gods woord spreekt, spreekt woorden waar we mee verder kunnen.  Als meer mensen dat in de gaten  krijgen, staan alle helderzienden binnenkort gewoon weer bij het UWV op de stoep!

A.M. van de Wetering

datum en tijdstip 16-12-2018 om 10.00 uur