project ‘Eigen inkomsten voor gehandicapten in Myanmar’

Stel je voor je bent 31 jaar. Je bent opgegroeid als wees in een dorp in het noorden van Myanmar. Je familie had geen geld voor vaccinaties en je kreeg polio. Gelukkig kon je je rechterbeen nog gebruiken. Met behulp van een houten kruk kon je nog best veel. Je werkte op het land, je trouwde en kreeg twee zoons die nu 13 en 9 jaar zijn. Iets minder dan een jaar geleden werd het leven te zwaar. Je man is overleden. Hij dronk teveel. De alcohol maakte zijn bestaan een beetje lichter. Na zijn overlijden kreeg je van verdriet een beroerte. En nu slijt je je dagen op een stoel omdat je beide benen het niet meer doen. Je zit voor je huisje dat niet meer is dan een kippenhok en deelt je bamboe bed met je zonen. Geld verdienen lukt niet want je lijf is tot weinig meer in staat. Je bent in alles afhankelijk van de goedheid van de ander.

Dit is het verhaal van Phyu Thi.
Ik ontmoet haar in het dorp Ma Eu in de Sagaing Region in ‘upper’ Myanmar. Het dorp bestaat uit 700 huishoudens. Na een gesprek met het dorpshoofd lopen we naar de plek waar ze woont. Mijn komst verspreidt zich als een lopend vuurtje. Nieuwsgierige dorpsbewoners komen een kijkje nemen en het smalle straatje is in een mum van tijd volgestroomd met mensen. De longhi’s en de paraplu’s die ter bescherming tegen de zon opgeklapt worden vullen de stoffige bruine straat met mooie kleuren.
Er staan een paar lege groene plastic stoeltjes klaar en ik neem plaats tegen over Phyi Thi.
De vliegen zwermen om ons heen terwijl ik de vrouw in het Birmees groet. ‘Mingalabar!’

Een medewerker van The Leprosy Mission Myanmar vertaalt het gesprek. Ze vertelt dat deze vrouw van TLMM hulp krijgt in de vorm van een voedselpakket. Zo heeft ze de afgelopen twee maanden rijst, bonen, olie en eieren gekregen. Basisvoorzieningen waardoor het gezin geen honger hoeft te lijden. Met haar rechterarm kan ze nog het eten klaar maken en gelukkig woont ze in een hechte gemeenschap en hoeft ze niet te bedelen. De moeder van haar overleden echtgenoot woont naast haar en helpt waar mogelijk.
Sinds een aantal maanden komt er ook een fysiotherapeut langs van TLMM.
In het dorp dat bestaat uit 700 huishoudens zijn er ongeveer 10 mensen die ondersteuning ontvangen van TLMM. De fysiotherapeut komt zo mogelijk eens per maand langs voor een bezoek. In de regentijd is dat lastiger omdat de wegen naar het dorp toe dan vaak niet toegankelijk zijn. Phyi Thi laat me zien welke oefeningen ze elke dag moet doen van de fysiotherapeut. Ze heeft een nieuwe kruk gekregen maar gebruikt deze nog maar weinig. Als we haar vragen te gaan staan, trekt haar mond samen van de pijn en ze zakt snel weer terug in haar  bamboe stoel.

Ik vraag haar of ze dromen heeft voor haar kinderen en misschien zelfs voor zichzelf, maar terwijl ik de vraag stel heb ik alweer spijt. Wat valt er te dromen in deze uitzichtloze situatie?  Hoe kan ik haar nou met die vraag confronteren?
Ze lacht voluit terwijl ze me antwoord dat ze niet durft te dromen. Ja, misschien één droom dan, vertaalt de dame van TLMM;  ‘Ik hoop dat ik mijn kinderen in de toekomst een snoepje kan geven’.

Januari 2015, Adriana de Fijter

Gebedskring Daniël