Pinksteren: zien, voelen, beleven Pinksteren: zien, voelen, beleven

In Assen kocht ik een T-shirt bij een modezaak. Het papieren tasje waarin mijn aankoop verpakt zat, blijft een tijdje op mijn kamer hangen. Elke dag zie ik vanuit mijn ooghoek de tekst die daarop staat:  “Zien, voelen, beleven”.  Slimme marketing. Beleving is ‘in’. Boffen wij even dat Pinksteren tot onze kerkelijke feestdagen behoort! Als er ergens iets te zien is, te voelen en te beleven, dan is het wel op dat feest.

Het verhaal van Pinksteren gaat als volgt: In Jeruzalem zitten de leerlingen van Jezus bijeen en wachten. Hij heeft hun beloofd dat zij kracht zullen ontvangen ‘uit de hoge’. De Heilige Geest zal over hen komen. Het zijn woorden waarbij ze zich nog niet veel voor kunnen stellen.  Ze moeten het eerst ervaren. En dat gebeurt ook!  De wind steekt op en brengt alles in beweging.  Vuurvlammen worden zichtbaar en doen hun gezichten gloeien.  Dit moet het zijn, dit is wat Jezus vertelde, maar nu horen ze het niet alleen, ze zien het ook, ze voelen het ook, ze beleven het ook. Doet de hemel ook al aan marketingstrategie?

Pinksteren is geen ‘slimme zet’.  Pinksteren is de volgende stap na Pasen. Toen vierden we een nieuw begin. Jezus stond op uit de dood. Zijn manier van leven had echt toekomst! Maar dat was nog niet het slot. De finale moest nog komen; mensen die met Jezus opstaan uit verlegenheid en angst en voluit gaan leven.  Mensen die blij zijn en dat durven tonen, mensen die geloven en daarover durven spreken. Mensen die zich laten inspireren door het leven van Jezus, zodat het niet alleen bij woorden blijft. Mensen die anderen willen dienen en vooral oog hebben voor diegenen die buiten de boot dreigen te vallen.

“Wat heeft dit te betekenen?”  vroegen de mensen in Jeruzalem zich af. En nog roept Pinksteren vragen op want de meest gestelde vraag ‘aan Google’ in 2012 luidde: wat is Pinksteren? Misschien goed om voor onszelf een antwoord te gaan formuleren, mocht iemand óns er naar vragen.  Maar antwoord geven doe je niet alleen met je mond, je doet het met hart en ziel, met handen en voeten.  De Geest helpt ons te groeien als mens, lastige karaktertrekken bij te slijpen, geduldiger en vriendelijker te worden.  De Geest helpt ons woorden uit de bijbel te actualiseren en vorm te geven in de wereld van vandaag. Het verhaal van Jezus wordt ons verhaal, wij mogen ons verbonden weten met God, hoe ver we soms van Hem wegdwalen. Wij hebben God in ons, zoals Jezus vervuld was van Gods aanwezigheid.

Waar volgelingen van Jezus wonen is veel te zien, je kijkt je ogen uit.  Vier je met hen mee, dan voel je je verbonden en vrede komt binnen in je hart.  In en om de kerk is altijd iets te beleven.  Denken we dat dat wel tegenvalt, laten we dan niet naar anderen kijken, maar naar ons zelf. God heeft grote plannen met ons, maar alleen als we Hem binnen durven laten kan Hij ze verwezenlijken.

Heer, raak mij aan met uw adem
reik mij uw stralend licht
wijs mij nieuwe wegen
geef op uw waarheid zicht