PKN
Welkom bij de Regenboogkerk Epe
 
Ontspullen Ontspullen

Voorjaarsvakantie. Ik sta in de boekhandel. Iemand kijkt over mijn schouder naar het schap. ‘Hé, daar ligt dat boek over ontspullen, X kreeg dat laatst voor haar verjaardag’. Ik denk bij mij zelf: daar heb ik geen boek voor nodig, ik ben al volop bezig. Geen betere bezigheid in het voorjaar dan puinruimen! Dozen vol verdwijnen naar de rommelmarkt van de Goede Herderkerk. Zakken worden gevuld met kleding waar ik ooit iets in zag, of ooit in paste… Als ik nou voortaan ook nog duurzamer inkoop, ben ik helemaal van deze tijd.

Er is zelfs een lied over ontspullen. U begrijpt: dat was mijn lijflied, deze vakantie. Het is alleen wel in het Duits. Dat is niet erg, Duits is een prachtige taal, als u het mij vraagt, maar ik heb alleen maar flarden tekst opgevangen en hoop dat ik het een beetje correct weergeef ‘Eines Tages fällt dir auf, dass du 99% davon nicht brauchst. Du nimmst den Ballast und schmeisst ihn weg, es lebt so viel besser mit leichtem Gepäck…”. Het lied gaat nog verder, en als ik het goed versta gaat het ook nog over onze ziel, waar zich in de loop der jaren ook zoveel ophoopt dat er niet thuis hoort. Kan iemand een Nederlandse versie uitbrengen?
Het is een lied met een boodschap! (Silbermond ‘Leichtes Gepäck’)

In de Bijbel staat ook een tekst over een opgeruimd huis (Matt. 12). Het wordt vaak na Pinksteren gelezen. Jezus wil zijn hoorders erop wijzen dat opruiming houden nog maar het begin is. Iedereen heeft wel eens zo’n vlaag van ‘en nu gaan we het anders doen’. Maar dan? Als er dan geen bezieling is, geen geestdrift, als het huis schoon maar leeg is, dan keren de oude demonen weer terug en wordt de puinhoop groter dan ooit…
Goede zaak, dat het een paar weken na mijn opruiming (nog niet voltooid) Pinksteren wordt…

Wie iets anders wil doen, al is het maar zijn huis netjes houden, laat staan de wereld van veel rommel en narigheid ontdoen, die moet niet alleen in actie komen. Die mag bidden om de Geest van God, die ons wil helpen de aarde leefbaar te houden in het spoor van Jezus. Weg met de zonde, weg met het kwaad, weg de puinhopen van een gebroken wereld. Kom binnen, nieuw leven, nieuwe schepping, nieuwe toekomst…
Oude gewoontes en oude spullen krijg je wel weg. Vernieuwing komt alleen van onze Schepper!

A.M. van de Wetering
 

terug
 
 

Ochtenddienst
datum en tijdstip 16-12-2018 om 10.00 uur
meer details

Clubben
datum en tijdstip 16-12-2018 om na de ochtenddienst
meer details

De Heerlijckheid
datum en tijdstip 17-12-2018 om 18.00 uur
meer details

 
Beluisteren kerkdiensten

U kunt onze kerkdiensten, live en nadien, beluisteren via www.kerkomroep.nl

Voor uitleg klik hier
 
 
"Kerk op schoot"

 
Bloemen in de kerk

zondag 2 december 2018
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.