Gebedswakes in Advent? Gebedswakes in Advent?

Zullen we voortaan ook gebedswakes in de Adventsweken houden? Een collega komt met dit voorstel bij de liturgiecommissie van de Raad van Kerken.  Vreemd is zijn voorstel niet. Advent is een voorbereidingstijd, een tijd van bezinning. Een tijd om stil te worden en dichter bij God te komen.   Gebedswakes in Advent? Ik vind het een goed voorstel. Tegelijk realiseer ik me dat stilte en bezinning juist in december bij mij ver te zoeken zijn. De ‘zesdaagse veldtocht’ bestaat weliswaar niet meer, de uitputtingslag voor predikanten die zes dagen achtereen dienst moeten doen  rond Kerst en Oud & Nieuw. Een beetje predikant –deze dus ook-  is zo slim om dan één of meer zondagen vrij te nemen. De drie kerstdiensten die in 1992 nog op mijn agenda stonden hebben al lang plaats gemaakt voor één.  Maar druk blijft het toch wel…

Is dat anders  in de Veertigdagentijd? Ja, voor mijn gevoel wel. De gebedwakes in de Grote Kerk hebben dan mijn volle aandacht. Die hele periode op weg naar Goede Vrijdag vind ik bijzonder. De vastenmaaltijden, de Witte Donderdag…   Pasen is echt  een hoogtepunt in mijn geloof en in mijn werk. Maar… dan zijn er vooraf geen kerstmiddagen om te leiden, met kaarslicht en lekker eten.  Dan zijn de winkels niet uitbundig versierd. Dan doe ik geen Sinterklaasinkopen en denk ik niet na over de kerstmaaltijd. Het vroege voorjaar nodigt meer uit tot bezinning.

Advent is een tijd van wachten, maar wachten kunnen wij niet meer, want dat kost geld. Eind oktober, een week nadat ik nog op een terrasje had gegeten met een goede vriendin, lag er op steenworp afstand sneeuw in de etalages. Toch zou het jammer zijn als deze donkere weken voor kerst alleen door feestelijkheden worden ingekleurd. Kerstmarkten, concerten, ze zijn er, geniet er van. Maar neem ook de tijd om tot jezelf te komen.Tijd om te zingen met woorden van een oud lied: hoe wilt u zijn ontvangen, hoe wilt u zijn ontmoet..

Gebedwakes in Advent. Ik hoop dat het door gaat, ik hoop dat ik en u en jij volgend jaar vier keer welkom zijn in een Huis van God, om het verlangen van de mensen te doorvoelen en in gebed bij God te brengen. Verlangen naar vrede, dit jaar sterker dan ooit. Verlangen naar een leven dat echt leven is, dat vreugde brengt. Verlangen naar toekomst, ook voor wie het niet meer zien zitten…   Ik denk dat het nodig is, hard nodig, dat er in Advent meer gebeurt dan ons onder te dompelen in drukte en feestroes.  Dit jaar komen ze er niet meer, die wakes, maar wat let ons thuis alvast wat vaker te bidden?

Roepen wij God aan
dat Hij naar ons om zal zien
en een nieuwe schepping
voor ons gereed houdt