Even er tussenuit ... Even er tussenuit ...

Wie nog volop in het arbeidsproces zit, kijkt reikhalzend uit naar de zomervakantie. Even een paar weken er tussenuit, even iets anders. Voor de één betekent dit heerlijk terug naar het vertrouwde plekje: het huisje in Frankrijk, de camping waar de kinderen het zo naar de zin hebben. Een ander gaat liever op ontdekkingsreis en komt op plaatsen waar hij nog nooit eerder was. En zelfs wie thuis blijft, weet zich prima te vermaken: eindelijk de tijd om dat boek uit te lezen, lange fietstochten te maken, de schuur op te ruimen en alles te doen waar we anders niet aan toe komen. Hoe meer de vakantie dichterbij komt, hoe meer we ons gaan verbeelden dat we er echt tussenuit moeten. We zijn zo moe!

Kort geleden hoorde ik een kerkdienst op de radio met als thema ‘vakantie’. Daarin las men Marcus 6 vanaf vers 30.  De leerlingen van Jezus keren terug van hun zendingsreis. Ze hebben overal het goede nieuws over God bekend gemaakt en ook zieken mogen genezen en demonen uitgedreven. Als ze Jezus verslag gedaan hebben van hun belevenissen, zegt hij: ga nu mee naar een eenzame plaats om alleen te zijn en een tijdje uit te rusten.  Moeheid is niet alleen verbeelding, je mag er aan toegeven en na gedane arbeid echt eens even uitrusten!

In het bijbelverhaal komt daar in de praktijk uiteindelijk niets van terecht.  Wanneer Jezus met zijn leerlingen in de boot stapt om naar de overkant van het meer te varen, beginnen de mensen hard te lopen en zijn nog eerder dan zij aan de overkant. Ik denk dat wij daar niet blij mee zouden zijn. Ben je op vakantie, kom je je leerlingen tegen, je patiënten, je klanten en ze kijken je verwachtingsvol aan. Maar het Koninkrijk van God is niet een filiaal van een ziekenhuis of een supermarkt.. Jezus kan de mensen niet wegsturen, medelijden wint het van de wens om even bij te komen. Zijn leerlingen zijn er niet zo blij mee en reageren geïrriteerd als de mensen uren later nog zitten te luisteren naar de woorden van Jezus. Straks is het etenstijd en dan? Geven jullie hun te eten!

Afstand nemen van ons werk is belangrijk. Even los komen van de dagelijks routine en de vele plichten. Maar als het Koninkrijk van God een bedrijf zou zijn, ging het in de zomer niet dicht. Ook op de camping kun je mensen ontmoeten die verlegen zitten om een goed gesprek.  Op reis zie je dingen die je niet los laten en waarvoor je wilt gaan bidden.  Rond het kampvuur kom je tot verbazing ineens met een vreemde in gesprek over het geloof. En op zondag zit je in een kerk waar je geen woord van de dienst verstaat, maar verbondenheid ervaart met gelovigen in je vakantieland. Doen we onszelf daarmee te kort?

Integendeel. Kijk maar naar de spijziging van de mensen aan de oever van het meer, die verloopt wonderbaarlijk goed. Van het weinige dat er was, blijft na breken en delen nog 12 manden over, voor ieder leerling één. Overvloed waar ze zelf in delen! Wie zal zich dan nog ergeren…. Gaan jullie maar, zegt Jezus daarna tegen zijn leerlingen, ik stuur de mensen wel weg. Nu is het genoeg geweest. Ook Jezus zelf is moe. Hij gaat de bergen in om alleen te zijn en te bidden. Mooi, dit menselijke gezicht van Jezus. Nog mooier hoe hij dat invult, en in alles ‘feeling’ houdt met God.

Ik hoop dat veel gemeenteleden er heerlijk even tussenuit zullen gaan, ik doe dat zelf ook en verheug me erop.   Maar ons geloof laten we niet thuis, we nemen het mee, leven het, vieren het, verrijken het, geven het door.  Herboren komen we thuis!

AMvdW

Exspecto