Een ongelofelijke overvloed aan goed Een ongelofelijke overvloed aan goed

Kerstmis is weer achter ons en het nieuwe jaar is weer begonnen. Velen kijken met angst en beven naar 2017: er komen verkiezingen aan met God weet wat voor resultaat, het geweld houdt aan in Irak, Jemen, Nigeria en nog tientallen plaatsen en het milieu holt achteruit. Je zou  er bang van worden. Met Kerst zijn kerken gewoon om te melden dat God zich toont in wat klein en kwetsbaar is. Meestal vergeten ze erbij te zeggen dat het heilige zich ook toont in wat gewoon is. En daar is er gelukkig nog steeds heel veel van.
Als student leerde ik dat het theodicee het grote probleem was van elke theologie: waarom is er kwaad en lijden? En waarom is dat er als we toch geloof hebben in een goede en machtige God? Die vraagt legt de bijl aan de wortel van elk geloofssysteem. Veel maatschappelijke debatten van de laatste jaren kiezen dezelfde blikrichting: waarom is er armoede? En zijn er integratieproblemen? En werkloosheid? En onbehagen? En hoe lossen we het op, zodat we eindelijk een samenleving hebben die helemaal klopt?
We leven in een tijd waarin we ons steeds meer als God gaan voelen: al het nieuws, al het lijden en kwaad van over de wereld komt bij ons binnen. Via ons mobieltje, via de tv, via de kranten. Problemen en crises waar we vroeger geen weet van hadden liggen nu vrijwel de gehele dag op ons bordje. En we willen daar wat mee, maar het maakt ons vooral machteloos. En van daaruit angstig en kwaad.
Ik pleit er niet voor om de kop in het zand te steken, maar om ook weer te letten op het gewone in ons leven. Of misschien wel: dingen die we als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen, maar die het (gezien datzelfde nieuws) niet zijn. In de straten, treinen, kantoren, café’s en winkels van ons land: overal zijn mensen die zonder enige dwang of aansporing deuren open houden, plaats maken, een praatje aanknopen, een blik van verstandhouding uitwisselen, een glimlach beantwoorden. Hier en daar sluiten mensen zich af van contact, maar hoogst zelden gedraagt iemand zich lomp of hufterig.
Op de schermpjes die we een deel van de dag voor ons hoofd houden wordt verteld wat er allemaal mis is in onze samenleving, hoe de wereld verandert, de angst regeert, de haat wint, Europa ineenstort, Amerika gek wordt. Maar zonder krant of schermpjes zie ik vriendelijke mensen in eindeloos veel variëteiten.
Ja, het is een raadsel dat er kwaad is, pijn, lijden en mislukking. Maar het is een even groot raadsel dat er goed is. Een groter raadsel eigenlijk, omdat er zo veel van is. Onbegrijpelijk veel, zelfs onder mensen die collectief de weg kwijt zouden zijn, zelfs op een planeet die zinloos door een levenloos universum zou zwerven.
Maar het goede, al hoeft het er helemaal niet te wezen, is er. In zo’n enorme mate zelfs dat we het nauwelijks waarnemen. Terwijl het erg leuk is om naar te kijken. Probeer maar eens. Het is er allemaal. En ook gaat op verreweg de meeste plaatsen met verreweg de meeste mensen verreweg het meeste goed.
Namens mij en mijn gezin een heel goed en gezegend 2017 gewenst voor u en de uwen!

Ds. S.H. Muller

Gebedskring Daniƫl