Doodse stilte Doodse stilte

“Daarna hebben we elkaar niet meer gesproken”.  Een man vertelt over de ruzie met zijn broer, vele jaren geleden.  Het begon met het lenen van een caravan en een mogelijke schade.  Oud zeer kwam boven. Het gesprek escaleerde. Daarna doodse stilte. Bij de begrafenis van vader hebben ze elkaar zoveel mogelijk genegeerd.

Ik zag een Franse film die haarscherp liet zien waartoe zwijgen kan leiden.  In de Tweede Wereldoorlog gebruikten vier glazeniers in Rouen hun gebrandschilderde ramen om boodschappen door te geven aan het verzet. Toen de Duitsers er achter kwamen, arresteerden ze één van hen in de kathedraal. Hebt u het raam gemaakt? Hij zweeg en de andere drie, op de galerij verborgen, ook. De glazenier werd naar een vernietigingskamp gebracht en stierf. Maar het raam was niet van zijn hand. De andere drie gingen verder met het bedrijf, dat floreerde mede door het gebruik  van een nieuwe verfsoort. Een erfenis van de overleden vriend…

De film vertelt hoe de volgende generaties, vier kinderen, spelend in de kerk tijdens de arrestatie, dit geheim niet kunnen dragen. Het komt jaren later tot een confrontatie, een achtervolging, een ongeluk waarbij de zoon van de omgekomen man sterft. Het  is zijn dochter, de derde generatie dus, die in de film als wrekende moordenares optreedt.  En het is de kleinzoon van een andere glazenier die als inspecteur de moorden moet oplossen. Gaandeweg ontdekt hij waarom zijn eigen vader altijd zwijgt, een zwijgen dat hem uit het ouderlijk huis op de vlucht gejaagd heeft.  Als de moordenares een einde aan haar leven wil maken boven op het dak van de kathedraal, roept zij bitter:  nooit wilde iemand luisteren, nooit heeft iemand om vergeving gevraagd. Hij steekt haar de hand toe en zegt: ik vraag het je, wil je me vergeven. Zij stapt het leven weer in. En de zoon spreekt voor het eerst met zijn vader.

Hoe moet dat voor Petrus geweest zijn. Hij liet Jezus in de steek, verloochende hem: ik ken die man niet, ik hoor niet bij hem.  Jezus sterft, alleen.  Maar leeft!  Hij is het die Petrus weer opzoekt, die de doodse stilte doorbreekt, zodat zij niet dodelijk wordt: Petrus, heb je me lief?  “Ja!”. De vraag moest worden gesteld, het antwoord kon niet uitblijven. Nu hebben ze toekomst, nu kan Jezus Petrus inzetten voor zijn Rijk. Was dit gesprek er niet geweest, dan was Petrus bezweken onder zijn schuldgevoel, dan zou het aan hem zijn gaan knagen, dan was hij weggekwijnd.

En toch blijven wij denken dat zwijgen de makkelijkste oplossing is. Dat is het nooit.  Soms is het een noodoplossing.  Uit twee kwaden de beste kiezen.

Soms is het gewoon fout. Dan vernietigt de stilte kostbare levensmogelijkheden. Die prijs is hoog! Durven we het aan net als die inspecteur de ander de hand toe te steken? Durven we net als Jezus te vragen: houd je van mij? Alles beter dan die doodse stilte…

A.M. van de Wetering

ochtenddienst