Misverstand Misverstand

Op een avond zet ik de televisie aan en val midden in een programma. Iemand stelt vragen aan de barones van Landgoed Mariënwaard. Welke tradities houdt u in stand, is de vraag. Zondags gaan we altijd naar de kerk, zegt ze, na afloop drinken we dan koffie met de hele familie in het grote huis. Zo, zegt de interviewer, dus u gaat naar de kerk, en laat de dominee zijn toorn over u uitstorten? Ze kijkt hem niet begrijpend aan. Nee, zegt ze, ik luister graag naar een preek, daar zit vaak iets in om over na te denken, dat neem ik dan mee de week in.

Een dominee die zijn toorn over de kerkgangers uitstort? Dat heb ik als kind al niet meer meegemaakt. Hoe noemden ze dat vroeger, een ‘donderpreek’? Compleet met stemverheffing en opgeheven hand? Hoe is het misverstand in de wereld gekomen dat het er zo in een kerk aan toe gaat. ‘Hel en verdoemenis’, mensen die huiverend luisteren. Iemand heeft er zelfs een bier naar genoemd, zag ik. Waar dat naar smaakt? Terwijl ik daarover nadenk lees ik een ingezonden brief in de Stentor. Volgens de schrijver zal God de gelovigen scheiden van de ongelovigen als schapen van de bokken en alle ongelovigen moeten naar de hel. Van zo’n God moet hij niets hebben!

Dat van die schapen en die bokken staat in de bijbel. Alleen: het gaat daar niet over geloof of ongeloof, maar over leven in liefde of niet. Wie heeft de vreemde gehuisvest, de hongerige te eten gegeven, de naakte gekleed, de gevangene bezocht? Die laat een leven zien dat aansluit bij het Koninkrijk van God, die hoort daar thuis! Om menselijkheid gaat het God.
Altijd, ook bij de strengste straffen uit de beginfase van het volk Israël. Dan komt het aan op trouw en eerlijkheid, op goede zorg voor mens en dier.
Met geloof alleen ben je er niet, dat is steeds de boodschap, vroomheid zet geen zoden aan de dijk: op leven komt het aan! God dienen en voor de mensen zorgen gaan hand in hand of je dient God niet maar jezelf…

Het is waar dat God niet met zich laat spotten. Als het om zijn mensen gaat, is Hij bepaald niet makkelijk. Er staat heel wat op het spel. Een leefbare aarde, vrede voor de mensen, rust omdat zij hun God weer hebben gevonden en niet langer op hun tenen hoeven te lopen. Jezus laat zien hoe je dat doet. Jood en heiden willen er niet aan, dat is de grote tragiek van de mensheid. Maar God laat zich niet door het kwade overwinnen, hij maakt de dood van Jezus tot een bron van verzoening en nieuw leven. Iedereen is welkom om zich aan te sluiten bij zijn rijk!

Je kunt van God zeggen wat je wilt, maar niet dat hij zijn woede op ons botviert. Zijn woede is een heilige woede, over onrecht, machtsmisbruik, aantasting van zijn schepping. Zijn woede komt voort uit zijn liefde.
Niets en niemand mag verloren gaan. Dat is zijn insteek. Daarvoor brengt hij zelf een offer. Laat daar geen misverstand over bestaan!

A.M. van de Wetering

Exspecto