Wegwezen! Wegwezen!

“Wat moet ik nog in deze wereld?”  Die vraag stellen jonge mensen zichzelf, als ik de krant mag geloven (& Magazine – de Stentor eind oktober). Een voormalig ruimtevaartdocent zegt in het artikel: “Het gaat momenteel niet zo lekker met onze wereld. Vandaar de groeiende interesse voor alles wat buitenaards is”.
Als het gras altijd groener is aan de overkant, dan zal het zeker groener zijn op een andere planeet. Is dat de gedachte?  In de jaren ’80 van de vorige eeuw was er ook zo’n fase. Niet voor niets was op de radio te horen: “Kun je leven op Pluto, kun je dansen op de maan, is er een plaats tussen de sterren, waar ik heen kan gaan?”

Wordt de aarde onleefbaar? Mij is verteld dat het juist beter gaat dan ooit  met onze wereld. Nog nooit was de kans zo klein dat wij door geweld om het leven zullen komen. Nog nooit was er in zoveel landen vrede, nog nooit zoveel welvaart. Als er al mensen reden hadden om te dromen van verhuizingen naar verre oorden,  waren het onze voorouders. Het leven was hard, koningen waren wreed, buitenlandse volken kwamen zo ineens om de hoek en sloegen onverbiddelijk toe.  Zelfs de eerste wereldoorlog – mijn opa leefde al (!) toen die zich afspeelde -  was ongekend gruwelijk en vergde veel slachtoffers. Om over de tweede wereldoorlog nog maar te zwijgen.

Wegwezen? Persoonlijk hoef ik niet zo nodig weg. Het leven in Nederland is vrij aangenaam. En als ik zou willen zou ik in grote delen van de wereld vrij kunnen reizen, zonder in problemen te komen. Wegwezen? Nee, ik blijf! En het mooie is: de bijbel vertelt mij dat ik met die keuze op het goede spoor zit. God is niet van plan zijn mensen hier vandaan te halen. Hij komt zelf naar ons toe! De beeldtaal is altijd ‘van boven naar beneden’ gericht. Zo dáált ‘het nieuwe Jeruzalem’ neer. Komt Jezus weer uit de hemel. Zal God zelf bij ons wonen… op de aarde! Best mogelijk dat we kunnen leven op Pluto, maar Gods toekomst speelt zich op aarde af!

Wat zegt ons dit? Dat we niet moeten willen vluchten. Dat we er alles aan moeten doen deze aarde bewoonbaar te houden. Zij is niet ten dode opgeschreven, zij heeft toekomst! Hoe God haar zal vernieuwen, ik weet het niet.
Dàt Hij haar zal vernieuwen, daarvan ben ik overtuigd. ‘Voleinding’ heet dat in het nieuwe Liedboek, waar een aantal liederen rond dit thema bij elkaar zijn gezet. Voleinding: wat onaf was, wordt voltooid. Het is af, het is klaar; beloftes worden werkelijkheid.  Dank-zij-God!

Wegwezen? Wegwezen is de aarde afdanken. Wegwezen is laten zien: ik zie er geen heil meer in. Er zijn redenen genoeg om zo over onze planeet te denken, dat is waar. Mijn prettige leven is niet voor iedereen weggelegd en ook ik heb geen garantie. Het leed en de pijn van velen laat ons niet onberoerd en de onrust bereikt ook ons deel van de wereld. Juist dan komt het er op aan op onze plaats te zijn. Mensen op wie men aan kan! Ook als bidder: In deze tijd van het jaar krijgt het gebed nadrukkelijk de klank van verlangen: Kom Here Jezus, kom spoedig.

Wat moeten we nog in deze wereld? Bonhoeffer zou zeggen: bidden en gerechtigheid doen en op Gods tijd wachten. Voorlopig kunnen we hier echt nog niet weg!
AMvdW

ochtenddienst