PKN
Welkom bij de Regenboogkerk Epe
 
Gehackt? Gehackt?

'Gegevens overspelsite gehackt’. Dit krantenbericht zorgde voor veel opschudding. Niet bij ons hoop ik, want wij hebben daar uiteraard nog nooit op gekeken.  Maar je zal maar toegegeven hebben aan je nieuwsgierigheid of uit zijn geweest op een spannend avontuurtje. Plotseling verschijnt je naam in de berichten en heb je thuis heel wat uit te leggen.
   
Net goed,  is misschien wel onze eerste reactie. Moet je maar geen tweede leven leiden. Geheimen hebben altijd de neiging uit te lekken en wie denkt dat het internet veilig is houdt zichzelf voor de gek. Alles wat je daar schrijft, leest en bekijkt doe je in principe in het openbaar, met uitzondering van bankieren hopelijk. Het aantal meekijkers uit commerciële motieven alleen al is veel groter dan we in onze onschuld denken. En die ene foto die we alleen naar die ene vriend wilden sturen blijkt opeens voor iedereen toegankelijk, als we onzorgvuldig zijn.
    
Bij het lezen van Psalm 139 krijgen we de indruk dat er nog iemand over onze schouders mee gluurt.  Heer, U kent mij, U doorgrondt mij, U doorziet van verre mijn gedachten. Geen woord ligt op mijn tong, of U Heer kent het ten volle. Is hier sprake van een hacker? Is voor God niets veilig, zodat we het alleen al bij de gedachte daaraan een beetje benauwd krijgen? Wie zou willen dat zijn gedachten open en bloot zouden komen te liggen…  Zelfs de meest fanatieke Facebooker schrikt daar toch voor terug, denk ik.
    
Het valt mij altijd weer op dat de sfeer van de Psalm helemaal niet benauwend is. Integendeel, de nabijheid van de Here God lijkt de dichter goed te doen.  Heer U bent altijd bij mij, laat een Opwekkingslied ons zingen. U bent voor mij en naast mij en om mij heen.  Dat is geen schrikbeeld, dat doet goed. Met al mijn wegen bent U vertrouwd, zegt de dichter. Dat is het codewoord: vertrouwd. Waar vertrouwen is, daar is geen angst om de ander in ons binnenste te laten kijken.
    
Ik denk dat die dingen, waarvan we bang zijn dat een ander ze te weten zou komen, dingen zijn die ons niet goed doen. Ze houden ons af van wie we werkelijk zijn.  Blijven we bij onszelf, bij onze diepste kern, ons wezen, dan zijn we een mens uit één stuk. Als we denken:  ‘ze zien me nu zo, maar ze moesten eens weten’, dan wordt het tijd om die andere kanten te integreren. Wat stoppen we weg, wat negeren we. Als het erkend wordt, kan het ook worden veranderd. Doorgrond mij o God, eindigt de Psalm, peil mij, weet wat mij kwelt, zie of ik geen verkeerde weg ga en leid mij op de eeuwige weg. Wie zo bidt en leeft, heeft niets te verbergen!

A.M. van de Wetering
 

terug
 
 

Gebedskring Daniƫl
datum en tijdstip 11-12-2018 om 08.30 uur
meer details

Bijbelkring
datum en tijdstip 11-12-2018 om 09.30 uur
meer details

To You
datum en tijdstip 11-12-2018 om 20.00 uur
meer details

Gebedswake in Grote Kerk
datum en tijdstip 13-12-2018 om 19.00 uur
meer details

 
Beluisteren kerkdiensten

U kunt onze kerkdiensten, live en nadien, beluisteren via www.kerkomroep.nl

Voor uitleg klik hier
 
 
"Kerk op schoot"

 
Bloemen in de kerk

zondag 2 december 2018
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.