Thuis! Thuis!

Altijd een fijn moment:  na een vakantie weer thuis komen. Hoe leuk het ook was, hoe verrijkend om andere landen te bekijken en nieuwe mensen te ontmoeten, persoonlijk ben ik altijd blij als ik met mijn koffer in de gang sta. Op de terugreis ben ik zelfs onrustiger dan op de heenreis. Het paard ruikt de stal, zei men vroeger. Dat zal dan wel.  Heerlijk, ik ben weer thuis!

Onderweg van Frankrijk naar Nederland, rijdend langs de Franse kust, zagen we mensen die helemaal niet naar huis willen: de asielzoekers bij Calais. Wachtend op een gelegenheid om het Kanaal over te steken naar Engeland, waar ze een nieuwe toekomst tegemoet hopen te gaan.

Kansen die ze thuis niet krijgen, mogelijkheden op scholing, werk, huisvestiging. Eindelijk een fatsoenlijk inkomen. De berichten van familie en vrienden die hen zijn voorgegaan, wakkeren hun enthousiasme nog aan. Alleen nog over zien te steken...

In Duitsland komen ze over de weg:  Oost-Europeanen en vele anderen. In Griekenland komen ze over zee, de bootvluchtelingen uit Syrië, Irak en uit diverse Afrikaanse landen.  Ze brengen ons in verlegenheid want waar moeten we zo snel met ze naar toe, en hoe moet het dan verder? Wie heeft er recht op asiel en wie niet, waar krijgen ze een plekje en hoe zullen ze integreren in hun nieuwe vaderland?

Vanouds hechten christenen  grote waarde aan gastvrijheid jegens vreemdelingen.  Volgens de bijbel zijn wij dat zelf ook, vreemdelingen in een wereld die van God vervreemd is.  Eerst was alleen Israël van Hem. Vreemdelingen werden daar gastvrij ontvangen en kregen gelijke rechten, mits ze geen gevaar vormden voor het dagelijks leven naar Gods wetten. Door Jezus zijn er geen vreemde volken meer, allen mogen kinderen van God heten, allen die op weg zijn naar een beter vaderland: het hemelse.  Onderweg leven we het leven dat Jezus ons leerde, het leven van delen, het leven van omzien naar de ander. “Wie een vreemdeling in huis neemt, neemt mij in huis’ , zijn de woorden van Jezus.

Een Duitse politicus heeft dit letterlijk gedaan. Hij liever dan ik, is een voorspelbare reactie. Sterker nog, ook het huis dat Nederland voor ons is, willen we maar mondjesmaat delen.  Is iedereen hier welkom? Ja zeggen, sommigen, er is plek genoeg en we hebben de arbeidskrachten hard nodig. Nee, zeggen anderen, er is nu al werkeloosheid en straks is ons huis geen ‘thuis’ meer. Al die vreemdelingen werken vervreemdend!

Voor dat laatste ben ik zelf niet zo bang, zolang onze democratie gewaarborgd is, vind ik veelkleurigheid wel een verrijking. Neem alleen al de vele migrantenkerken die groeien en bloeien op Nederlandse bodem!

Als we mensen de deur wijzen, moet daar wel een gegronde reden voor zijn. Als we mensen binnen laten dan ook met heel ons hart, dan mogen zij volop hun plek in onze samenleving innemen. Het nieuwe Jeruzalem, symbool van Gods Koninkrijk, is ook een multiculturele stad!

Eerlijk is eerlijk, ik zou niet graag in de schoenen van bestuurders en politici staan. Al die vluchtelingen vormen maar het topje van de ijsberg.  Onherbergzaam is de wereld voor de mensen die er wonen. Slecht bestuur,  inhaligheid, machtswellust maken velen dakloos. Eindeloos is de vluchtelingenstroom. Wat zou het mooi zijn als niemand meer hoefde te vluchten. Als er voor iedereen kansen waren, vrede en welvaart. Ik ben bang dat we dat niet zullen  meemaken. Niet eerder dan dat de wereld weer onder Gods bestuur is gekomen. Dan komen we eindelijk thuis!

A.M. van de Wetering

ochtenddienst