Verdekt opgesteld Verdekt opgesteld

Zachëus…  zegt die naam u iets? Zacheüs de tollenaar, die rijk werd ten koste van zijn landgenoten. Zijn zakken vulde hij met woekerwinsten. Wist u dat wij verdacht veel op hem lijken? Ik, zult u zeggen, ik heb nog nooit iemand oneerlijk behandeld! Nee, ik mag hopen dat zijn financiële praktijken bij ons geen navolging vinden. Maar als het gaat om zijn benadering van Jezus  is er misschien wel herkenning.

Wanneer Jezus naar zijn woonplaats Jericho komt wil Zacheüs hem graag beter leren kennen. Maar zelf wil hij  buiten beeld blijven. Hij klimt in een vijgenboom langs de route. Zo zit hij mooi verdekt opgesteld. Kan hij alles van een afstandje goed bekijken zonder betrokken te raken.  En wees eerlijk: dat is wel zo veilig.  Dat is een tactiek die wij ook wel gebruiken.  We lezen over het geloof. We discussiëren met vrienden. We kijken naar een samenzangprogramma. Maar we gaan niet meteen het diepe in! We kijken wel uit.

Jezus kijkt naar boven en zegt: Zacheüs kom vlug naar beneden, want vandaag moet ik in jouw huis verblijven.  Hij wacht niet tot wij klaar zijn met aarzelen, maar neemt zelf initatief en loopt ons leven binnen.  Ik moet bij jou zijn! Tja, hoe klim je dan die boom uit, hoe kijk je dan. Betrapt? Alsof je collega’s over je schouder turen en zeggen: wát, zit je nou naar een site te kijken over geloven?  Zacheüs is helemaal niet beschaamd, vol vreugde ontvangt hij Jezus bij zich thuis, opgelucht zou je bijna zeggen. Hij komt bij mij!

Pinksteren heeft daar alles mee te maken. Pinksteren is het feest waarop we vieren dat God bij ons komt. Een windvlaag trekt door het huis waar de leerlingen bijeen zijn. God komt binnen! En dat blijkt al snel een grote uitwerking te hebben. De leerlingen, na Pasen op hun hoede voor de reactie van de mensen, beginnen vrijmoedig over God te spreken. En ja, de mensen lachen erom, maar het kan ze niet deren,  daarvoor is hun blijdschap te groot.

Ook in onze gemeente en daarbuiten kom ik mensen tegen die niet negatief zijn over het christelijk geloof. Die daar ook best wel interesse in hebben en meer van willen weten. Maar een keuze maken ze niet. Moet dat? Als ik naar Zacheüs kijk en zijn grote blijdschap zie besef ik dat geloven aan kracht wint als je zegt: ondanks mijn twijfels, ondanks mijn vragen, mijn minder mooie ervaringen, ga ik ervoor. En het mooiste is dat God ons vaak voor is en op de een of andere manier laat blijken: ik ben er. Ik kom jouw huis en jouw leven binnen.  De Geest waait waarheen hij wil...  Kijk dus maar uit en pas maar op.  Je denkt dat je genoeg afstand houdt maar ineens gebeurt het.. Je bent gezien en je bent er nog blij mee ook!

A.M. van de Wetering

datum en tijdstip 16-12-2018 om 10.00 uur