De rol van zijn leven De rol van zijn leven

‘The Passion’ is niet meer weg te denken uit de Stille Week.  Deze moderne variant op de oude passiespelen weet echt de aandacht te trekken. Op het moment dat bekend is welke Nederlandse zangers en zangeressen de hoofdrollen gaan spelen, wordt er een persbulletin uitgegeven. Wie doen er dit jaar mee, wie gaan de hoofdrollen vervullen?  Wie naar de plaats gaat waar het spel wordt opgevoerd,  Enschede dit jaar, kan zelf nog een bijrolletje spelen, want publiek is er ook nodig, net als al die jaren geleden, in Jeruzalem.

Figurant worden we dan.  Niet direct de meest aansprekende rol. Maar wel redelijk veilig. Want zeg eerlijk, zou u in de schoenen van Petrus willen staan, die zijn meester in de steek laat, als het er op aankomt? Je schaamt je toch naar, na afloop. Zou u een Judas willen zijn, een verrader? Is het mogelijk dat ook ons enthousiasme om kan slaan in verachting? En Maria, de moeder met het gebroken hart, is die rol op ons lijf geschreven, hebben we verdriet ervaren, kunnen we met haar meevoelen?

Pilatus vind ik een heel merkwaardige figuur. Imponerend, want dat brengt zijn ambt met zich mee. Hij gaat over leven en dood. Maar tegelijk is hij een zielig mannetje. Zijn vrouw probeert hem er nog van te weerhouden een onschuldige te veroordelen, maar hij durft het niet aan.  ‘Ik was mijn handen in onschuld’.

Sterke tekst. Doet het al eeuwen goed.  Ik kan het niet helpen.  Ik heb het niet gedaan. Ja, dan is je rol uitgespeeld.

Jezus spelen…    ik blijf daar moeite mee hebben.  Mag dat? Ik ben atheïst, zeggen zangers soms eerlijk, en toch vind ik het wel boeiend in zijn huid te kruipen.  Het is maar een rol.  Wonderlijk:  goed beschouwd speelt de  ‘echte’  Jezus juist onze rol.  Hij is mens geworden,  wat hij niet van oorsprong was. Hij is in onze huid gekropen!   Hij laat zich gevangen nemen, hoewel hij onschuldig is. Hij verzet zich niet, hoewel hij de macht heeft.  ‘De lijdende knecht’  dat is zijn rol, in profetische taal. Hij wil het zo en zijn Vader ook. Samen hebben ze de regie in handen.  Op Goede Vrijdag speelt Jezus de rol van zijn leven.  Hij is de mens, die anderen verwerpen, hij is de mens, die God los laat. Hij hangt tussen hemel en aarde. En niemand roept  ‘stop’, scene moet over.  Hij sterft.  Applaus blijft uit. Stilte.

Het doek is gevallen en de mensen gaan naar huis. Ook de vrienden en de vrouwen uit zijn gevolg. Maar wij weten: er volgt nog een bedrijf.  The Passion laat dat niet zien, zoals de titel al doet vermoeden. Maar op de Paasmorgen komt ieder, die gelooft dat het spel niet uit is, zijn huis uit om Pasen te vieren. Kerken wereldwijd openen hun deuren en overal klinkt de jubel:  de Heer is waarlijk opgestaan. Eigenlijk jammer dat de acteurs van donderdag aan het einde van de avond tegen elkaar zeggen:  zo dat zit er weer op, het is gedaan!  De echte Petrus en de echte Maria mochten ontdekken dat niets minder waar was. Jezus leeft! En zijn leven betekent voor ons leven. Verlosser dat is Jezus, verzoener.  Niets staat ons nieuwe leven nog in de weg, omdat hij zijn leven gaf voor ons.

Blijf geen figurant. Doe mee!  Raak betrokken bij de opbouw van Gods Koninkrijk. Auditie hoef je niet te doen.  Speel gewoon jezelf.  Speel de rol van je leven!

A.M. van de Wetering

Exspecto