Dood hout of levensboom Dood hout of levensboom

Nog even en dan trekt door de straten van Enschede een bonte stoet. ‘The Passion’ wordt daar opgevoerd, het lijdensevangelie wordt uitgebeeld, ook met zang. Zal dat grote witte kruis er ook weer bij zijn, dat door omstanders gedragen wordt? Ik weet niet waar het van gemaakt is. Het echte kruis, dat Jezus droeg, door de straten van Jeruzalem was van hout. Een boomstam, een paal, dood hout. Passend materiaal voor een terechtstelling, waarbij drie mensen het leven zullen verliezen.

Alleen een dichter ziet dat anders. Willem Barnard bijvoorbeeld. Hij dichtte: ‘Met de boom des levens , wegend op zijn rug, droeg de Here Jezus Gode goede vrucht ‘ (Lied 545).  De boom des levens? Met de beste wil van de wereld kun je die niet zien in dat loodzware kruishout, waar Jezus bijna onder bezwijkt. De boom des Levens stond in het Paradijs, lezen we in Genesis. Twee bomen van naam stonden daar, die van goed en kwaad en die van het leven. Toen de mens van de eerste gegeten had, tegen het woord van God in, leek het de Eeuwige niet raadzaam dat de mens ook van de tweede zou eten en deel krijgen aan de eeuwigheid. Woorden met een diepe lading. Zouden wij willen dat de mens die wij nu kennen altijd zou blijven bestaan en altijd door zou gaan met de dingen waar we met z’n allen al eeuwen mee bezig zijn? Een blik in de krant zegt mij: nee, dank u. Zo kan en mag het niet doorgaan! Als er geen vrede is, geen verzoening, als we niet samen kunnen werken, vieren en genieten, moet er een keer een einde komen aan het zinloze geweld.

Jezus gaat daaraan kapot. Hij sterft een smadelijke dood. Maar die dood legt de kiem van een nieuwe toekomst. Hij was één van ons, maar deed niet mee met ons. Hij was de weg, hij was het leven, en hij bleef dat door de dood heen.  Dat heeft Willem Barnard willen zeggen, toen hij in zijn lied de levensboom op Jezus’ rug liet rusten. In het laatste vers weegt die zelfs ‘doodzwaar’. Wij denken dat wij het allemaal zo goed weten, dat wij het licht gezien hebben, dat wij de wereld naar onze hand zullen zetten, maar we komen bedrogen uit. Niet onze kracht, niet ons verstand, maar de liefde en het geduld van Jezus zullen werkelijk iets veranderen….En ieder die in zijn geest en stijl leeft en werkt mag die verandering vorm geven.

In de tuin zie ik de struiken langzaam weer uitlopen. Takken die dood leken, blijken vol leven te zitten.
Dat is het geheim van het voorjaar en het geheim van Pasen. Het lijkt allemaal zo doods op Golgotha, drie dode mannen aan dode bomen, maar daar ontstaat in de knop een nieuw begin. Johannes in het boek Openbaring ziet een levensboom staan middenin het nieuwe Jeruzalem. De bladeren ervan brengen de mensen genezing.
Mooie symboliek, de dood heeft daar geen kracht meer, het leven wint! Zulke beelden, zulke liederen heeft onze wereld nodig, en wij, wij mogen ze zingen, met tranen in de ogen en een lach om de mond.

Met de boom des levens wegend op zijn rug
                               droeg de Here Jezus Gode goede vrucht.
                               Kyrië Eleison, wees met ons begaan
                               doe ons weer verrijzen uit de dood vandaan.
AMvdW

Exspecto