Een nieuw jaar, een nieuw leven? Een nieuw jaar, een nieuw leven?

‘Begin een nieuw leven’,  met die woorden richt Johannes de Doper zich tot zijn landgenoten. Bij ons worden die woorden vaak in het begin van het nieuwe jaar gelezen, omdat ze in het begin van de Evangeliën staan.
Komt goed uit: januari voelt voor ons als een maand vol nieuwe mogelijkheden. Vol goede moed stappen we over de drempel van het nieuwe jaar, vastbesloten het anders te gaan doen.  Ieder zichzelf respecterend blad heeft het erover.  ‘Antenne‘ dus ook!

Er komt een dag dat je tegen jezelf zegt: het zou beter zijn als je …    Vul maar in: minder rookt, eet of drinkt, meer beweegt, meer tijd investeert in vriendschappen.  En zeker de tijd neemt om stil te staan bij de dingen die er echt toe doen in het leven.  Geloven bijvoorbeeld! Maar dat is allemaal moeilijker te realiseren dan we eerst dachten.  Het jaar kan wel nieuw zijn, maar wij niet, wij zijn nog steeds de oude en vervallen zo makkelijk in oude gewoonten. Begin een nieuw leven, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Vorig jaar las ik het boek ‘Helweek’.  Als ik daar al eerder over geschreven heb, dan weet u dat het blijkbaar indruk heeft gemaakt. Het is een boek van de Noorse mental coach Bertrand Carssen. Het omslag van het boek is zwart (!) en deze foto van Carssen zou ik liever niet op mijn nachtkastje zetten.  Hij kijkt of het menens is! En zo moet hij ook kijken, want wat heb je aan een mental coach die lief en aardig is. Dat zijn wij ook voor onszelf.
Als een moderne Johannes de Doper roept hij ons in het boek op ons leven te veranderen.  Je leeft tenslotte maar één keer. Dat hoort u mij niet zeggen, maar ook dan besef ik dat het de moeite waard is na te denken over de manier waarop we ons leven invullen en te kijken of het ook anders kan. Carssen daagt zijn lezers uit om één week alles op alles te zetten, alle klussen te doen die je altijd uitstelt, je volledig te geven aan werk én ontspanning en zelfs één hele nacht door te werken. Heb je dat goed doorstaan, dan ben je niet alleen trots op jezelf, maar ook supergemotiveerd om het voortaan anders te doen. Na die ene, helse week lijkt dat opeens een peulenschil!

Opvallend: eigenlijk gaat het niet eens om heel grote veranderingen.  Dat ontdekten de toehoorders van Johannes ook. Als ze vragen: wat moeten we doen, is zijn antwoord: hetzelfde als altijd, maar dan anders. Je hoeft niet van baan te veranderen of te emigreren.  Gewoon niet meer graaien, maar delen, niet meer liegen, maar eerlijk zijn, niet jaloers zijn, maar tevreden zijn met wat je hebt.  Kom maar, zegt hij tegen de mensen, kom maar bij mij in de rivier, je gaat kopje onder, je denkt dat je er aan gaat, maar je komt ook weer boven, en dankbaar ga je je leven anders invullen.  Hij zei er nog iets bij: dan zal God je zonden vergeven.  En die woorden mogen voor ons de doorslag geven.  Je leven vernieuwen is hard werken, is tot het uiterste gaan, maar begint in de bijbel altijd met genade.  God zet een streep door het oude en doet het weg. Zover het oosten is van het westen, zegt een bekende Psalm.

Hebben we nu nog excuses om dit nieuwe jaar ons leven niet te vernieuwen?
Ik dacht het niet…
AMvdW