Foetsie!? Foetsie!?

Het stond er echt.  Even knipperen met de ogen veranderde daar niets aan:  het Kindje Jezus was foetsie. Geboeid las ik verder. Bij het opbouwen van een megagrote Kerststal werd de hoofdrolspeler vermist. Er kwam van alles uit de dozen, maar de kribbe bleef leeg.  Lichte paniek bij de mannen die ik op televisie al aan het werk had gezien.  Met veel liefde en toewijding bouwden ze de kerststal op volgens goed Rooms Katholiek gebruik. Ieder jaar wordt hij weer een stukje groter. Van heinde en ver komen de mensen kijken. Maar waar was nou het kind?

Dat het goed zou komen had ik wel verwacht. En ja, daar had je het al: het bericht vermeldde dat de koster hem uiteindelijk vond in één van de vele dozen. Wat een opluchting! Of toch niet.  Het echte probleem lag ergens anders. Het zou de laatste keer zijn dat deze kerk haar deuren opende om het publiek het kerstverhaal te tonen.  Net als veel andere R.K. kerken wordt ze gedwongen haar deuren te sluiten. En dan wordt op die plek het verhaal van Jezus’ geboorte niet meer doorverteld. Zijn woorden worden daar niet meer gehoord. Zijn maaltijd niet meer gevierd.  Hij is… foetsie.

Nu is het niet de eerste keer dat Hij uit moet wijken. Kort na zijn geboorte verdwijnt Jezus uit Israël. Zijn vader Jozef wordt in een droom gewaarschuwd:  Koning Herodes, bang voor concurrentie, wil van het kind af, je moet vluchten en in Egypte gaan wonen tot de dreiging over is.  Weg is Hij. Het huis in Bethlehem is leeg. Later zou hij zelf zeggen: de Mensenzoon heeft nergens plaats om zijn hoofd te ruste te leggen. Zal het in Nederland spoedig niet anders zijn. Sluit kerk na kerk de deur…   Wordt Jezus dakloos?

Nu moeten we wel eerlijk blijven. Jezus woont niet in de kerk, maar in deze wereld. Sterker nog, in sommige kerken was al lang geen plaats meer voor hem.  Kerk is niet synoniem met liefde en rechtvaardigheid, kerk kent ook een geschiedenis van hardheid, onrecht, liefdeloosheid, van een sfeer waarin Jezus zich beslist niet thuis zou voelen.  Waar mensen weglopen, verdrietig en beschadigd, daar was hij zelf al eerder weggegaan. Wie de liefde kwijtraakt, raakt Jezus kwijt.

Laat hij zich dan weer vinden, zoals de zoekende mannen in Huissen-Zand uiteindelijk elkaar triomfantelijk hebben toegeroepen: hier is Hij! Johannes vertelt ons in zijn evangelie dat Jezus bij hem en zijn tijdgenoten gewoond heeft, vol van goedheid en waarheid, en dat hij zijn grootheid gezien heeft, de grootheid van de enige Zoon van de Vader. Dat was geen logeerpartijtje, geen uitstapje. De Zoon van God heeft voet aan wal gezet in onze wereld. Hemel en aarde zijn blijvend verbonden. Hij is met ons alle dagen, tot aan de voltooiing van de wereld.  Wie vanuit die verzekering Kerstfeest viert, weet één ding zeker.  Dit kind is gekomen om te blijven. De kribbe in Huissen dreigde leeg te blijven.  De kerk sluit zijn deuren voor goed. Maar Jezus, Jezus is niet foetsie. Nee, we raken Hem – Goddank - nooit meer kwijt.

A.M. van de Wetering

datum en tijdstip 16-12-2018 om 10.00 uur