Verbondenheid Verbondenheid

Verbondenheid was het thema van startzondag. Hoe zijn wij als gemeenteleden met elkaar verbonden en hoe kunnen we daar meer inhoud aan geven, daar dachten we over na. De speeddate was een leuke actie: vertel maar, wie ben je en wat doe je? Zo vaak al gezien, maar nooit gesproken, nooit echt leren kennen.  Gemeente zijn wordt een  stuk leuker als je elkaar kent!

Maar hoe zit dat buiten de kerk. Hoe zit dat in ons dorp?  Ik kan mij voorstellen dat de mensen in Oene of Emst nog wel verbondenheid ervaren en met elkaar mee leven in lief en leed.  Of  is noaberschap daar ook aan het  tanen? In Epe of Vaassen of Heerde zal niet iedereen elkaar kennen.  Dat kan ook niet, en meestal is dat ook niet erg. Maar als in ons land straks iets heftigs gebeurt, iets dat te maken heeft met de onrust in de wereld, als ergens een aanslag plaatsvindt en daarbij de naam van een godsdienst genoemd wordt of een land van herkomst, hoe kijken wij dan aan tegen dorpsgenoten die ook die godsdienst belijden of uit die landen afkomstig zijn. Als zij ons tot nu toe vreemd waren, hoe kunnen we dan contact met hen houden en niet van elkaar vervreemden.

In Epe (en elders) worden pogingen gedaan. Burendag, open maaltijd, dag van de dialoog, het zijn momenten die uitnodigen tot ontmoeting. Misschien moeten we eens een speeddate voor dorpsgenoten organiseren? Wie ben ik, wie ben jij? Mensen die elkaar in de ogen kijken. Niet meer anoniem. Verbonden met elkaar, zoals die draden in het web in de hal van gebouw Antenne. Droom ik hardop? De bijbel droomt ervan, droomt van volken die optrekken naar Jeruzalem, van verzoening, van mensen die zich er niet meer op voor laten staan dat ze Griek zijn of Jood, man of vrouw, boven- of onderaan de economische ladder zich bevinden. Daar hoort wel een naam bij, zult u zeggen. Klopt. De naam van Jezus Christus. Ik geloof dat alleen Hij de mensen werkelijk één kan maken, omdat in Hem alles waar wij ons zo graag door onderscheiden, wegvalt. Maar dat mag geen reden zijn de ander die dat níet gelooft, links te laten liggen, integendeel!

Als wij de ander vertrouwen schenken, schenken wij hem iets van God. De duivel, de diabolos, uiteendrijver, heeft dan  het nakijken…   Mensen die wraak nemen, oog om oog, tand om tand, dat is meer zijn stijl…
Laten we ons uiteendrijven, dan is zijn boze (!) opzet gelukt, dan staan ‘wij’ tegenover ‘zij’. Maar als we samen verdriet hebben over wat er gebeurt, samen zoeken naar wegen om verder te gaan, samen mens zijn dan blijft de schade beperkt tot het incident, hoe erg ook.

Verbondenheid, las ik in de krant, is het grootste wapen tegen terreur!

A.M.v.d Wetering

Exspecto