Maak kennis met de staf van TLMI-Myanmar Maak kennis met de staf van TLMI-Myanmar

Door Marcella Bos

Naw Phaw Thalay Shee (44) is verpleegster en werkt sinds 2011 voor TLMI-Myanmar. Ze werkt in één van de TLMI centra voor gehandicapten in Myanmar. "Ik werk hier nog maar kort, maar ik voel me hier al erg thuis. Mijn collega’s, maar ook de vrouwen van de Zelf Help Groepen en mijn patiënten, zijn net één grote familie."

Naw zorgt voor mensen die lepra hebben. "Ik maak hun wonden schoon. Tegelijkertijd leer ik ze dan hoe ze zelf hun wonden schoon kunnen houden. ook leer ik ze hoe ze met hun ziekte om moeten gaan. Ik werk 5 dagen per week en soms in het weekend. Dat hangt van de tijd dat mijn patiënten vrij zijn. Ik ben flexibel."

Een ander deel van het werk van Naw is bijeenkomsten te organiseren over gezondheidszorg. "Lepra kan ernstige handicaps veroorzaken als een patiënt de ziekte te laat ontdekt of de symptomen ervan negeert. I leer in de dorpen hoe je de ziekte kunt voorkomen, hoe je de symptomen kunt herkennen en wat te doen als je de ziekte hebt. Hoe meer kennis mensen van lepra hebben, des te minder zijn ze er bang voor."

Naw weet dat weinigen jaloers zijn op haar baan. "Het taboe rond lepra is erg groot. Mensen zijn er bang voor. Hoewel je ervan kunt genezen, vindt men het moeilijk om met mensen met lepra te werken. Voor mij is dit een roeping. Ik ben christen. Ik geloof dat het mijn taak is om mensen in nood te helpen."

TLMI-Myanmar werkt met vrijwilligers. Eén van hen is Tin Tin Soe (38). Ze werkte als lerares totdat haar neef door zijn ouders werd uitbesteed toen hij vier jaar was. Sindsdien zorgt Tin voor hem. "Mijn neef heeft een hersenverlamming. Sinds zijn geboorte is hij lichamelijk gehandicapt. Hij is nu twaalf jaar oud en kan niet praten of lopen. Voordat ik bij TLMI-Myanmar kwam in 2008 wist ik niet altijd precies hoe ik voor hem moest zorgen. TLMI leerde me hoe ik z’n leven kon verlichten door het geven van fysiotherapie. Nu kan hij zelfstandig staan!", zegt Tin met emotie. Ze huilt van geluk. "Ik ben zo trots!"

In de drie jaar dat Say (42) als Projectleider werkt voor TLMI-Myanmar heeft ze heel veel verbetering gezien in de levens van mensen met een handicap. Of in het leven van mensen die voor een gehandicapt iemand moeten zorgen. "De families die we hebben geholpen hebben een beter leven dan daarvoor. Moeders zijn trots op hun kinderen, omdat ze geleerd hebben om te praten, te eten, te zitten of zelf te staan. De vrees te moeten zorgen voor een gehandicapt kind is weg. Sommige kinderen gaan nu naar school en kunnen daarom in de toekomst goed een baan vinden. Er is weer hoop!"

Say werkt 5 dagen per week en heel vaak ook in het weekend, maar daar klaagt ze niet over. Integendeel: ze houdt van haar werk. "Voordat ik bij TLMI-Myanmar kwam werkte ik in het bedrijfsleven. Ik wilde altijd al sociaal werk doen, maar er was geen gelegenheid om over te stappen. Na de cycloon Nargiss in 2008 begon TLMI-Myanmar een programma om de slachtoffers te helpen. Heel veel mensen hadden toen hulp nodig en ik wist dat dit het moment was om over te stappen. Ik nam ontslag. Ik ben nog steeds blij met die beslissing. Dit werk geeft me een groot gevoel van beloning!"

ochtenddienst
datum en tijdstip 19-08-2018 om 9.30 uur