project 2014-2015: Eigen inkomsten voor gehandicapten in Myanmar

Voor 2014-2015 is gekozen voor het project: Eigen inkomsten voor gehandicapten in Myanmar
In Myanmar (Birma) hebben mensen die lichamelijk gehandicapt zijn, nauwelijks toegang tot onderwijs, zorg en werk. Toch is meer dan vijftig procent van hen in principe in staat om te werken en zouden ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. The Leprosy Mission International (TMLI, Leprazending) is een internationale christelijke organisatie met meer dan 130 jaar ervaring in het werken met lepra. Vanaf 2004 zet de organisatie zich breder in voor gehandicapten. TLMI lobbyt voor de belangen van de gehandicapten. Het gaat dan niet alleen om hun rechten maar ook om zaken als toegankelijkheid van openbare gebouwen e.d. Daarnaast zijn er projecten voor de gehandicapten en hun familie zelf. Zij krijgen vakonderwijs of microkredieten om een eigen bedrijfje te beginnen. TLMI probeert ook werkplekken te creëren bij grotere bedrijven, werkplaatsen en markten en biedt daarnaast medische zorg.
De allerarmsten Gehandicapten behoren vaak tot de allerarmsten in Myanmar. Door hun handicap hebben zij nauwelijks toegang tot onderwijs, zorg en werk. Er zijn naar schatting 1,3 miljoen mensen in Myanmar die lichamelijk gehandicapt zijn. Ruim de helft is tussen de 16 en 65 jaar oud en in principe in staat om te werken.

Gehandicapte kinderen Ongeveer twintig procent van de gehandicapten in Myanmar is tussen de 6 en 16 jaar. Bijna 40 procent van deze groep gaat nooit naar school. Samen met het Ministerie van Onderwijs stimuleert TLMI dat kinderen met een handicap op normale scholen terecht komen, omdat de speciale scholen meestal te ver weg zijn. Kinderen die toch speciaal onderwijs nodig hebben, kunnen hiervoor terecht bij de centra van TLMI-Myanmar. Mensen uit de gemeenschap en vrijwilligers geven hier les aan kinderen die nergens anders terecht kunnen.
De vrijwilligers bezoeken de kinderen ook thuis. Gehandicapte kinderen krijgen fysiotherapie en logopedie en TLMI zorgt ervoor dat zij zelf of hun familie in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. De ouders wordt geleerd hoe zij met de handicap van hun kind om kunnen gaan. Ze leren accepteren dat zij een gehandicapt kind hebben en zien dat het niet betekent dat het kind niets kan. Ook leren zij hoe zij hun kind kunnen helpen met oefeningen doen e.d.

Gebedskring Daniƫl
datum en tijdstip 16-10-2018 om 08.30 uur