Wolken voor de zon Wolken voor de zon

Zorgeloos.  Dat is het eerste woord dat bij mij boven komt als ik aan de zomer denk.  Klinkt ook mooi: zorgeloze zomer.  Alle dagen mooi weer, geen verplichtingen, leuke dingen doen.  Ik ben deze vakantie daar aardig in de buurt gekomen. Toch schoven er wolken voor de zon. Donkere wolken.  Op donderdag 17 juli kwam het bericht binnen dat er een vliegtuig was neergestort.  Opgestegen in Amsterdam, dan volg je toch net even scherper de berichten omdat het dichtbij komt. In de dagen daarna kregen de doden namen en soms ook een gezicht. Heel gewone mensen,  die hun koffers gepakt hadden om op reis te gaan. Die zich daarop verheugden, geen moment beseften dat hun levens gevaar liepen en dat zij bij het geweld in de Oekraïne betrokken zouden worden.  Ongewild, maar wel onherroepelijk.

Ik kende niemand die in het vliegtuig zat. En toch lukte het niet goed daarna verder te gaan met zorgeloos zomeren.  Ik mocht het eigenlijk ook niet van mijzelf. Ik moest wel kijken naar die stoet met zwarte auto’s, die lange lijst met namen lezen, me een beeld vormen van een gezin, een jong stel. Als ik de radio afstemde op de Tour de France, voor mij hèt geluid van de zomer, werden de etappeverslagen onderbroken voor het laatste nieuws uit de Oekraïne of vanaf vliegveld Eindhoven. Zo werd het net iets onbelangrijker wie die dag de sprint zou winnen. Eerst op reis in Noorwegen, waar ik oprecht geen woord van het nieuws verstond, week de schaduw en mocht ik van mezelf oprecht genieten...

Weer thuis kan en wil ik er niet om heen: er is veel chaos in de wereld. Dat is geen nieuws, zo gaat het al eeuwenlang. En toch merk ik aan de mensen dat het hen raakt en verwart.  Israël en de Palestijnen, Isis, Oekraïne en de spanningen met Rusland. Bootvluchtelingen, mensen die sterven aan ebola.  Als Nederlanders hebben we het gevoel overal iets van te moeten vinden en liefst iets aan te doen, maar in feite staan we machteloos. Dan krijg ik een mail van iemand. Zij schrijft dat wij ons daar niet door moeten laten leiden, dat we altijd hoop moeten blijven houden dat het anders wordt. Liever dat dan de onverschilligheid over het zoveelste conflict.  Vertrouwen..  woord dat bij ons gevoed wordt door geloof in God. Vertrouwen dat het anders wordt en inzicht hoe wij daar aan bij kunnen dragen.

Wolken voor de zon. Negeren lost niet op.  Het is een donkere tijd. We bidden, geven, helpen waar dat mogelijk is. Tegelijk blijven we leven, genieten, vakantie houden, feestvieren.  Dat is niet alleen een ontsnapping. Dat is een opdracht.  Een opdracht van de Opgestane Heer, die het leven voor ons bevochten heeft door alle weerstand heen. Hij weet wat haat is. Hij weet wat pijn is. Zijn vastberaden liefde geeft hem de moed niet af te wijken van de weg die hij gaat. Met Hem en door Hem blijven we uitzicht houden op een nieuwe wereld.  Een grote, zorgeloze zomer…  waar we soms al even iets van proeven.

AMvdW

datum en tijdstip 21-10-2018 om 10.00 uur