Juichen Juichen

In onze tijdelijk oranje gekleurde wereld heeft een nieuw woord zijn intrede gedaan: het juichpak. Druk met heel andere zaken, heb ik eerst niet echt in de gaten wat het voorstelt. Er is een link met een supermarkt, begrijp ik, en met een beroemde, maar mij onbekende man, die huispakken schijnt te ontwerpen. Ergens in mijn achterhoofd zit het idee dat in dit pak wel speakers zullen zitten waar geluid uitkomt. Een vriendin helpt mij uit de droom: het pak is niet meer dan het is, een pak, juichen moet je zelf doen. Ik ben weer helemaal bij!

Mooi woord eigenlijk, juichen.  Kinderen juichen wanneer je ze voorstelt naar de dierentuin te gaan of een ijsje te kopen. Volwassenen juichen alleen bij sport- wedstrijden denk ik en bij popconcerten en bij het zien van de koninklijke familie.  Iets moet vreugde en enthousiasme bij ons losmaken en dan het liefst in groepsverband, want in je eentje staan juichen is wat vreemd.  Toen jongeren te horen kregen dat ze geslaagd waren, ging er in de huiskamers vast ook een gejuich op.  Juichen mensen als een nieuw schip te water wordt gelaten? Meer situaties kan ik me zo niet voor de geest halen.

Hoewel..  het eerste deel van de bijbel, het Oude Testament, is een echt juichboek. Alleen al in de Psalmen komt het woord wel vijftig keer voor (in de NBG vertaling), en Jesaja is een goede tweede. Uiteraard is het God die wordt toegejuicht.  Hij maakt blijdschap bij de mensen los.  Zo juicht Hanna, als ze haar zoon Samuël heeft ontvangen.  Het volk Israël juicht in zijn liederen over Gods verlossing en goedertierenheid.  De hemel en de aarde worden uitgenodigd om mee te doen!  En zelfs van God wordt gezegd dat hij juicht en jubelt  over zijn volk, wanneer Hij het bevrijd heeft.

Ik denk dat  juichen een mens goed doet, van tijd tot tijd je vreugde onbelemmerd uiten. Vandaar dat vriend en vijand eensgezind op terrasjes zitten en even hun strijd vergeten als hun team scoort. Overal ter wereld zie je dezelfde taferelen: mensen die opspringen, handen in de lucht, ze omhelzen elkaar en maken geluid. Gelukkig hebben we in de kerk ook ons ‘juichmomentje’. Het Gloria noemen we dat, het lied waarmee we God loven en prijzen, nadat we het leed van de wereld hebben voorgelegd. Want dat is het onderscheid tussen kerk en stadion: in het stadion kunnen mensen even al het leed vergeten, in de kerk vergeten we het geen seconde.  Daar weten we diep van binnen: er valt niets te juichen als die God niet ook de sloppenwijken verandert in paradijsjes, als niet de armsten en ellendigsten deel mogen hebben aan het feest. Die God rust niet, voordat hij de wereld weer onder zijn heerschappij heeft gebracht..

Habakuk, een profeet, is  zo van die toekomst overtuigd, dat hij niet eerst tekenen van de overwinning hoeft te zien. “Al zou de vijgenboom niet bloeien, de oogst van de olijfboom tegenvallen, toch zal ik juichen voor de Heer, jubelen voor hem die redt”. Durven we hem dat na te zeggen? Tijdens de wedstrijden valt er niet veel te juichen als Nederland verliest. Liggen we er uit, dan kan het juichpak  de kast in. Maar in de kerk gaat het feest door:  “Woedt overal op aarde het geweld, wordt nergens meer Gods naam met eer vermeld, hoopt ook geen mens op ’t  komend godsrijk meer, toch blijf ik juichen voor mijn God en Heer” (Lied 156).  Dat er nog veel gejuicht mag worden!

AMvdW

Gebedswake in Grote Kerk