De kerk is niet van gisteren. De kerk is niet van gisteren.

Er is geen hemel en geen hel…  lees ik in dagblad TROUW. Gemeenteleden in Kesteren hebben met hun predikant een boek geschreven over veranderend geloven. Veel dogma’s hebben daarin het veld moeten ruimen: de drie-eenheid (God als Vader, Zoon een Heilige Geest), Jezus’ dood voor onze zonden, de hemel en de hel als mogelijk eindbestemming. Deze opruiming heeft het geloof van de gemeenteleden ten goede veranderd: “Bij mij is een proces van verdieping op gang gekomen”, vertelt een man van 71. “Vroeger was geloven vrij statisch, nu beleef ik het als dynamisch”. Een uitspraak waarin enkele gemeenteleden van de Regenboogkerk zich zeker zullen herkennen.  Als ik hen spreek, vertellen ze mij over hun eigen zoektocht in het geloof. Hoe zij daarin veranderd zijn en een invulling hebben gevonden die hun veel meer ruimte geeft om adem te halen. Cursussen, boeken, gesprekskringen hebben hen daarin vaak op weg geholpen. Zij zijn niet weggegaan, integendeel, zij zijn gebleven en actief in de kerk maar kritisch over de inhoud van preken, liederen en liturgische teksten.
    Er is wèl een hemel en een hel, lees ik goed een maand later in dezelfde krant. De kinderen van de babyboomers, jonge mensen tussen de 17 en 30 jaar, beamen massaal een stelling van die strekking.
En dat niet alleen, ze omarmen de geloofswaarheden  die hun ouders zojuist hebben losgelaten.  “Ze onderschrijven het complete pakket aan kerkelijke dogma’s”. aldus Joep van ’t Hart, van het Sociaal Cultureel Planbureau… Een verklaring weten onderzoekers niet te geven.  Ik wel: de kerk is niet van gisteren. Zij is voortdurend in beweging. Net als de hele maatschappij. In de etalage van een elektronicazaak ontdekte ik echte ouderwetse, gloednieuwe platenspelers.  Vinyl schijnt goed te verkopen en niet alleen aan ouderen. De LP is terug van weggeweest!
      Nu is geloven wel iets anders dan een hobby. Een gesprek over de kwaliteit van muziek via PC of LP ook iets anders dan een gesprek over hemel en hel. Toch mogen we wel eens een stapje achteruit doen en zeggen: wat speelt zich hier af.
Waarom is het voor oudere gemeenteleden zo belangrijk zich los te maken van die oude geloofsuitspraken, wat stoorde hen daaraan, waar liepen zij op stuk? Hoe kan het dat hun geloof groeit door dingen te schrappen?  En wat mist vervolgens de nieuwe generatie, die hun (groot)ouders hoort praten en ziet leven? Waarom kiezen zij weer voor het traditionele geloof, wat spreekt hun daarin aan? Ik hoop dat dit gesprek ook in onze gemeente plaatsvindt, gewoon bij u thuis aan de koffietafel, of op een speciale avond. Het is de moeite waard elkaar te bevragen en te leren begrijpen.
De kerk is steeds in beweging. Wij zoeken, vinden, laten los, en rapen weer op. Maar wat God op gang heeft gebracht met schepping en vernieuwing, dat is het constante, de tijdlijn waarlangs wij ons bewegen.  Ik moest denken aan wat Paulus schrijft in het bekende hoofdstuk 1 Korinthiërs 13:  profetieën zullen verdwijnen, klanktaal zal verstommen, kennis verloren gaan – want ons kennen schiet te kort en ons profeteren is beperkt. Wanneer het volmaakte komt, zal wat beperkt is verdwijnen.  En wat houden we dan over? Geloof, hoop en liefde. Vooral veel liefde. Als de kerk dat voor ogen houdt, is zij zeker niet van gisteren!
AMvdW

Gebedskring Daniƫl