Levensverhaal van Lilian Levensverhaal van Lilian

Ik, Lilian, wil graag door middel van deze brief het leed beschrijven dat ik als werkneemster heb meegemaakt gedurende de 22 jaar die ik heb gewerkt voor ‘Maquilas de Guatemala’ (kledingfabriek).
Ik begon met werken op de leeftijd van 17 jaar en op dit moment ben ik 40 jaar.
Een lange lijdensweg, bestaande uit verbaal geweld, dwangarbeid, het nooit uitbetalen van het gedwongen overwerk, seksuele intimidatie, achterhouden van mijn vergoedingen van mijn zorgverzekering, niet-betalen van compensatie en schending van mijn rechten als werknemer, zorgden ervoor dat ik een vrouw werd die hopeloos op zoek was naar hulp en een plek waar ik gehoord kon worden.
Het vele keren hulp vragen bij het Ministerie van Werkgelegenheid bij een afdeling die zich bezighoudt met misbruik, borstvoeding op het werk, zwangerschap, het inhouden van salaris en zorgverzekeringen via werk, heeft niets opgelost, want de bedrijven kopen de inspecteurs altijd om. Daarom besloot ik hulp te zoeken op een andere plek waar ik wel gehoord en geholpen zou worden. Toen ik in gesprek was met een van mijn collega’s, die monteur was bij Koa Modas (ook een kleding- fabriek), vertelde hij me dat ik een instituut op het internet moest zoeken die me kon helpen. Ik vond het instituut CEADEL in Chimaltenango. Toen ik in de maand oktober van het jaar 2010 een paar dagen vrij was van mijn werk, zijn we met een groep van 20 werknemers naar Chimaltenango gereisd om CEADEL te bezoeken  en - met dank aan God - hebben ze ons binnengelaten, naar ons geluisterd en ons gemotiveerd om te gaan studeren, zodat we een uitweg konden creëren voor ons gebrek aan kennis. Aan het begin van 2011 hebben we lessen sociale vorming ontvangen; die gingen over de rechten van werknemers, zelfvertrouwen en zelfwaardering, waarden en normen en vrouwenrechten. Na deze lessen zijn een aantal collega’s begonnen met de basisschool en sommige met de middelbare school. Ook hebben we rekeningen van de zorgverzekering onderzocht, waar we hebben ontdekt dat het bedrijf waar we werken wel geld van ons loon afhoudt voor de verzekering, maar ons niet heeft opgegeven bij de verzekering, waardoor we helemaal niet verzekerd zijn.
Een jaar nadat we hier mee zijn gestart, hebben we het besluit genomen een groep te vormen voor het verdedigen van onze rechten. Helaas kreeg de baas van human resources hiervan te horen en ik werd ontslagen, omdat ik de initiatiefneemster was. Dit jaar november is het een jaar geleden dat mijn ex-collega’s als georganiseerde groep zijn gaan samenwerken.
Om voor mijn rechten op te komen, heb ik een klacht ingediend tegen het bedrijf waar ik voor heb gewerkt. Maar ik wacht nog steeds op de betaling van mijn gewerkte uren en extra’s, want de eigenares (uit Corea) doet er alles aan om het proces tegen te werken en me niet te hoeven betalen. En mijn vorige werkgever bedreigt mij met de dood en nog steeds gaat dit gevecht door bij het Openbaar Ministerie.
Ik ben CEADEL dankbaar, want dankzij hen konden we ontsnappen aan onwetend- heid, de angst en de vernederingen. Zij hebben ons geleerd om onszelf te waarderen als mens. Het is nooit te laat om te leren en kennis op te doen om je  vaardigheden te ontwikkelen. Ze hebben ons geleerd van onze naaste te houden en van onszelf.
Op dit moment werk ik bij een ander bedrijf, maar het is niet in een kledingfabriek. Ik blijf mijn ex-collega’s wel steunen, zodat ze niet opgeven en door blijven vechten. Ik ben advocaat Gabriel zeer dankbaar en onze trainer Gladis Marroquin.

ochtenddienst
datum en tijdstip 19-08-2018 om 9.30 uur