Gedragen Gedragen

Hoe lang geleden is het, dat iemand ons gedragen heeft? Toen we een kind waren, vermoed ik. Daarna voelden we ons er te groot voor en inderdaad: we waren inmiddels ook echt te groot en te zwaar. Dragen bruidegoms hun bruid nog over de drempel of mag dat niet meer van de ARBO-wet? Soms als je in de winkelstraat een kind hoort huilen en ziet hoe de vader of moeder het optilt en op de arm draagt, kan er iets van heimwee boven komen: het is wel een veilig gevoel, door iemand gedragen worden als je niet meer verder kunt.

In mijn map met  krantenknipsels vond ik een interview met een predikant. Ik weet waarom ik het uitscheurde, om de woorden waarmee hij de troost van het geloof omschrijft: “de troost zit voor mij in het diepe besef dat wij gedragen worden. Wij worden niet aan de afgrond overgelaten. Wij zijn geen prooi van ultieme zinloosheid. Er is iets dat ons draagt, iets waarin wij geborgenheid vinden,  noem het leven, noem het liefde, noem het God”.  ‘Dragen’ krijgt in die uitspraak de functie van ‘grond onder de voeten’.  Er is een bodem onder het leven. Ik noem die bodem inderdaad God. En ik heb die bodem hard nodig. ‘Dag aan dag draagt hij ons’ lees ik in Psalm 68 (NBG vertaling) Dat is goed nieuws aan het begin van het nieuwe jaar, waarvan  niemand weet wat het ons zal brengen.

Er is ook een andere kant. Dat we diep in ons hart er niet aan denken moeten dat iemand ons zou dragen. Veel te kinderachtig! Ik ben al groot, riepen we als kinderen al, ik kan zelf wel lopen. Op eigen benen staan, dat is wat we willen.  Prachtig vind ik het gedicht van Inge Lievaart, dat daarbij aansluit  ‘Een hand die vangt’:

Hoe diep de drift
vrijgaand te zijn
op eigen voeten
een eigen weg
tot – felle schrik –
geen grond meer en
zich niet meer houden
vallen
alleen nog schreeuw
verloren schreeuw
hoe diep hoe lang?
een eeuwigheid van wanhoop
dan -
het stillend wonder
geboorte van besef
er is een oor dat hoort
een hand die vangt
terecht  zet
een weg begaanbaar
groeiend voor mijn voeten

Mooi is dat: opgevangen en weer met beide benen op de grond gezet. Zo is onze God: hij laat ons niet vallen, maar helpt ons weer op weg. Niets om je voor te schamen: toen het moeilijk werd, toen heeft hij mij gedragen!

A.M. van de Wetering

datum en tijdstip 21-10-2018 om 10.00 uur