Wie heeft de regie? Wie heeft de regie?

‘De regie in handen houden’.  Die wens hoor ik Nederlanders steeds vaker uiten. Zij spreken dan over het begin of einde van een mensenleven. Een zwangerschap is soms zeer gewenst maar niet altijd mogelijk. Als er geen levenspartner is bijvoorbeeld, of als het lichaam je in de steek laat. ‘In deze tijd moet het niet nodig zijn om te zeggen: helaas’  reageert een adviseuse. Zij brengt alleenstaande vrouwen in contact met twee mannen die een relatie hebben en een vaderwens. Echtparen gaan naar Spanje, waar de medische grenzen ruimer zijn dan bij ons.  ‘De arts hier zei dat ik te oud was’, reageert een vrouw verontwaardigd, ‘ik werd me toch kwaad’! Aan het andere einde van het leven vallen de dagen soms zwaar. Wanneer er een ziekte is vastgesteld die verlies van levenskwaliteit tot gevolg zal hebben, wil men daar liever niet op wachten. Dan liever zelf het einde bepalen.  Morgenmiddag om drie uur, wie er bij wil zijn is welkom.

Ik moest daaraan denken toen ik voor een kerstmiddag Lucas 1 bestudeerde. Maria speelt daarin de hoofdrol. Maria, een jonge vrouw, een meisje nog, met trouwplannen. Jozef heet haar aanstaande, een afstammeling van David. Doet dat ertoe. Ja, alles in die eerste hoofdstukken van het evangelie doet er toe. De details verraden dat er een Grote Regisseur achter zit, die niets aan het toeval over laat. Hebben de profeten het niet voorzegd, dat er in Davids familie een nieuwe koning zal komen, die groter is dan alle anderen. Dan moet het prinsje wel in het juiste gezin ter wereld komen.

Maar de hoofdrol is weggelegd voor Maria, zij is met haar jeugd en haar onschuld ‘gecast’ - om in filmtermen te blijven-  voor de rol van moeder van dit bijzondere kind. En zij speelt haar rol goed: na haar schrik en verbazing over de engel die haar aanspreekt, luistert zij aandachtig naar zijn woorden. En als hij alles verteld heeft, dat zij een kind zal krijgen, een zoon die Zoon van God genoemd zal worden, door de kracht van de allerhoogste in haar tot leven gewekt, dan zegt zij: ‘de Heer wil ik dienen, laat mij er met mij gebeuren wat u hebt gezegd’. Op dat moment geeft zij de regie over haar eigen leven uit handen. Er zullen dingen gebeuren waar ze nooit van gedroomd had, het zal alles op zijn kop zetten, haar verdriet brengen zelfs. En toch zegt ze ‘ja’.

Ik denk dat we van Maria kunnen leren dat we niet altijd moeten proberen zelf de regie in handen te houden.  We kunnen veel en moeten telkens weer nieuwe afwegingen maken: waar maak ik gebruik van, waar liggen voor mij grenzen? De basishouding daarbij moet naar mijn idee de bereidheid zijn God God te laten zijn en hem niet voor de voeten te lopen. Zou het kunnen dat als dingen anders lopen dan wij hadden uitgestippeld, God daarmee nog best iets kan beginnen. Ja, dat hij ook ons leed en tekort kan gebruiken om zijn liefde te laten zien.  Maria’s leven is nooit meer hetzelfde geworden en misschien heeft ze nog wel eens gedacht, hoe het anders zou zijn gelopen, als ze gewoon met Jozef getrouwd was en zijn kind als eerste ter wereld had gebracht. Maar door haar bereidheid om in Gods plannen te figureren, is ze voor velen een grote bron van inspiratie en troost.

Durven wij het aan om tegen God te zeggen:  Heer, hoeveel wij ook kunnen en hoe zelfstandig wij ook zijn, ik geef u de regie over mijn leven. Wilt u mij laten zien hoe en waar u mij het beste kunt gebruiken. Het zal een hele strijd voor ons zijn, want zo leven wij niet en zo denken wij niet. ‘De Heer wil ik dienen’, Maria zegt ‘ja’ en ondervindt aan den lijve wat dat inhoudt. Zwanger wordt ze, zwanger van leven, zwanger van toekomst. Binnenkort vieren we de geboorte van haar Zoon. Dat kan alleen maar op de knieën.  Knielend voor hem, zo klein als hij is, krijgt ons leven een nieuwe richting. Welke? Dat valt te bezien, dat zullen we ontdekken als we met Maria zeggen: u willen wij dienen, laat met ons gebeuren Heer, wat uw woord belooft. Aan niemand anders zouden we de regie uit handen geven. Zo zijn we niet. Maar Hij, hij is het waard!

A.M. van de Wetering

Exspecto