Micha viert (geen) kerst Micha viert (geen) kerst

Kennismaking met een profeet.

Profeet zijn is ondankbaar werk. Iemand moet het doen, maar als dat iemand anders is, heb je geluk gehad. Jeremia heeft weleens uitgeroepen: ik wou dat ik nooit geboren was. Vervloekt is de man die mijn vader kwam vertellen: “Je hebt een zoon gekregen”.  Wanneer hij het volk een spiegel voorhoudt en de rijken en machtigen laat zien dat ze verkeerd bezig zijn, worden er plannen beraamd hem van het leven te beroven.  In het debat daarover (Jeremia 26) wordt collega profeet Micha genoemd: “Hij zei tegen het volk van Juda, Sion zal als een akker worden omgeploegd, Jeruzalem zal tot een puinhoop worden, de tempelberg een overwoekerde heuvel.  Maar hebben koning Hizkia en de bevolking van Juda Micha ter dood gebracht? Hizkia had ontzag voor de Heer!”.

Ook Jeremia blijft leven, maar het scheelt niet veel of hij had het niet na kunnen vertellen. Mensen horen graag goede boodschappen, geen slechte.
Toen Klaas Knot – hij was het toch? - laatst beweerde dat de economie zou aantrekken, was er wel enige scepsis, maar niemand zei: wilt u uw mond wel eens even houden.  In het boek Micha staan woorden die nog veel mooier zijn. Woorden die vrede en geluk voorspellen. “Ieder zit onder zijn eigen wijnrank en onder zijn vijgenboom, door niemand opgeschrikt”.  Een kind wordt geboren dat het volk zal hoeden als een herder en de mensen zullen veilig wonen.  Applaus voor Micha!

Bijbelkenners beweren dat die woorden niet van Micha zijn, maar van zijn tegenstanders. Zoals in de Psalmen soms stem en tegenstem klinken, zo ook hier. Zij zeggen: alles wordt goed. Micha gaat daar tegenin en roept dat alles een puinhoop zal worden als ze niet bereid zijn te veranderen.  Zijn landgenoten halen  hun schouders op. Zij houden het liever op die andere woorden. Schamper zegt Micha: “Als een profeet zou zeggen: ik zie wijn en drank, dan zou dát voor jullie de ware profeet zijn!”.

Micha lezen in adventstijd betekent dus: niet wegdoezelen in de gezellige feestsfeer. Daar houd ik niet van, zou hij zeggen, al die romantiek is volkomen misplaatst.  Vrede, ja zeker!  Vreugde, en hoe! Maar niet zonder omkeer van de mensen.  Zolang er nog onrecht is, zolang er naast rijkdom nog grote armoede voorkomt, zolang mensen bestaan ten koste van de ander, zolang kan er geen vrede komen en zal er geen vreugde zijn.

Wanneer we samen Micha lezen in de komende weken, zullen we zelf niet buiten schot kunnen blijven. Zijn pittige taal zal ons aan het denken zetten: doe ik de ander onrecht? Onthoud ik hem de kans op leven? Ben ik verstrikt geraakt in hebzucht? Bekommer ik mij alleen nog om mijn eigen belang? Vragen die actueel worden wanneer de diaconie mogelijk een groter beroep op ons gaat doen om minder ‘fortuinlijke’ gemeenteleden bij te kunnen staan. Micha moest zijn volk de waarheid aanzeggen: wie niet bereid is zich klein te maken, zal een kopje kleiner gemaakt worden.

Toch is het niet alleen kommer en kwel in het leven van de profeet; hij mag ook aankondigen dat er een kind geboren zal worden, in Bethlehem nota bene, niet in het vorstelijk Jeruzalem.  Een kind dat laat zien: God zelf zal zich klein maken.  Hij begint opnieuw, ergens tussen het volk, in een voederbak, laag bij de grond. En wie hem wil eren, moet door de knieën, er zit niets anders op.

Micha mocht het al uitspreken: God blijft niet woedend. Zijn boosheid heeft altijd een nieuw begin op het oog. ‘Zo kan het niet langer’, betekent bij God ook altijd: ik maak alles nieuw. Er is dus toch reden om feest te vieren.  En Micha, Micha viert van harte mee!

A.M. van de Wetering

Exspecto