Door een andere bril Door een andere bril

Gaat dit stukje over mijn nieuwe bril? Dat is niet de bedoeling. Ik wil het helemaal niet over die bril hebben. Ik kan er niet goed mee zien. En dat was nou juist wel de opzet. Komt nog, zeggen mensen die eerder zijn overgestapt op dit soort glazen. Ik kijk wazig..    En dat terwijl ik tot voor kort er van overtuigd was alles nog scherp te kunnen zien. Blijkt de wereld er opeens heel anders uit te zien, dan ik dacht.

Is dat met mensen niet net zo? We vormen ons een beeld van hen en daar komen ze nooit meer van af. Zij is altijd zo…  Hij zou nou ook nooit eens..   Framen, heet dat met een fraai anglicisme. Onze geest is niet multifocaal. Dat die in onze ogen saaie man de spannendste verhalen aan zijn kleinkinderen vertelt, kunnen we ons niet voorstellen. En wie had gedacht dat dat pittige meisje in werkelijkheid helemaal geen held is en vaak worstelt met haar angsten. We zien ze wel. Maar we zien ze niet zoals ze zijn. Het valt alleen niet op, we weten niet beter.

Jezus kijkt anders naar de mensen. Als anderen zeggen, die man op de hoek, die blinde bedelaar, dat is een stakkerd, dan kijk hij verder en ziet dat deze mens al lang in de gaten heeft wie Hij is. Wie is er dan te beklagen? Roepen zijn tijdgenoten op het hardst: die vrouw deugt niet, dat is een zondares, dan kijkt hij verder en ziet een hart dat hunkert naar liefde, net als ieder ander hart. Ziet Hij de mensheid door een roze bril? Nee, Hij ziet ons door de ogen van zijn Vader, met een liefdevolle blik. De blik van de Schepper die om mensen geeft, en niets liever wil dan dat zij tot hun recht komen. Kan Jezus ons leren zo naar mensen te kijken?

Gelooft u mij, dat valt nog niet mee. Zoals ik nu worstel om mijn gezichtsveld weer scherp te krijgen, zo is het worstelen voor ons om mensen te gaan zien zoals Jezus ze zag. We zijn veel te lang gewend geweest aan die harde, kille, oppervlakkige blik. Teveel beïnvloed door onze omgeving, die ons leert mensen te beoordelen op uiterlijk en prestaties. Zet die bril eens af. Zet een nieuwe op.  Ik kan het u aanraden. Want gelukkig gaat dit stukje niet over mijn nieuwe bril….

“Maar dan te weten, dat er één is die mij door en door heeft
die mij door en doorziet.
die mij doorlicht door merg en been
tot in mijn nieren, tot op het bot
Zo één, wie zou dat kunnen zijn?
(Karel Eykman, nav Psalm 139)

AMvdW

datum en tijdstip 21-10-2018 om 10.00 uur