PKN
Welkom bij de Regenboogkerk Epe
 
’t Hijgend hert… ’t Hijgend hert…

’t Hijgend hert, der jacht ontkomen, schreeuwt niet sterker naar ‘t genot’.  Wie deze woorden kan zingen en het psalmvers af kan maken, is nog met de oude berijming groot geworden. Ik ben zelf van de generatie ‘Moede hinde’.  En die omvat meerdere jaargangen, want de moede hinde heeft de sprong in het nieuwe Liedboek gewaagd. Tot blijdschap van velen en wanhoop van anderen. Ze heeft daar wel gezelschap gekregen van een ‘hert dat reikhalst naar levend water’, een nieuwe versie op de melodie van Bernard Huibers. Als ik die naam lees, weet ik al dat onze organisten met hun hoofden gaan schudden: we hebben geen cantorij, dat redden we niet. Misschien met het Klein Mannenkoor?

In mijn jeugd gingen we naar de kerk met een blauw psalmboekje, met een harpje voorop, een rood gezangenboekje met een hard kaft. Hoeveel gezangen stonden daar in, 110, dacht ik, 119 meende een gemeentelid, en dat klinkt me ook bekender in de oren.  Toen kwam het Liedboek.  Ik was een meisje van zeven, te jong om de reacties daarop te peilen. Wat ik me herinner is het aanleren van gezangen, op school neem ik aan. We leerden:  “Elia was tot de dood beducht, een dagreis in de woestijn gevlucht”.  Ik vond het prachtig, vooral het refrein : neem van de spijs, drink van de drank, eet voor de reis want de weg is lang”.  Prachtig die melodie ook, je kunt er goed op lopen, zodat ik het nog wel eens zing onder het wandelen. Heel zachtjes…. Helaas heeft Elia wel de Horeb, maar niet het nieuwe Liedboek  weten te halen.

Ook andere mensen zullen met schrik ontdekken dat bepaalde liederen zijn afgevallen. Zingen we die dan nooit weer?  Ik denk dat we ons in de erediensten vooral gaan concentreren op het nieuwe Liedboek, maar bij gelegenheid ook ‘de afvallers’ nog wel eens zullen zingen. Het projecteren van de teksten door middel van een beamer, maakt dit mogelijk, zonder dat u een stapel boekjes mee naar de kerk moet nemen. Wel jammer, schreef een collega van mij, ik vond daar wel iets van uitgaan: met je liedboek onder de snelbinders naar de kerk. Kunnen de mensen zien dat je niet naar het sportveld of de hei onderweg bent…

Zelf ben ik ook meer van het boek, zoals u al gedacht had…  Boeken zijn tastbaar, ze gaan letterlijk met je mee, herinneringen worden er aan verbonden. Ik heb op mijn bureau een oude bijbeltje  met achterin de Psalmen in de ouder berijming en 29 Gezangen. Het boekje is  van mijn vader geweest. Voorin staat zijn naam en de diverse adressen waarop ook ik als kind gewoond heb.  Sentiment, zeggen de critici. Zeker, mijn vader zelf neemt al lang geen boekjes meer mee naar de kerk.  Hij gaat met zijn tijd mee!  Toch kan ik niet nalaten even in dat oude boekje te bladeren.  Ik zoek het hert, het ‘hijgend hert’. Psalm 42, mooi in alle versies, eindigt daar met “voed het oud vertrouwen weder, zoek in ’s Hoogsten lof uw lust. Menigwerf heeft Hij uw druk, doen verand’ren in geluk. Hoop op Hem, sla ’t oog naar boven, Ik zal God mijn God nog loven..”.

Als je dat leest besef je: ik kom ergens vandaan en ik ga ergens naar toe. Ik sta in een traditie: geloven wordt overgedragen van generatie op generatie. Taal verandert, woorden worden vervangen, boekjes komen in de kast te liggen, maar in de kern blijft geloven gelijk: vertrouwen!  Vertrouwen in God doet ons zingen in oude en nieuwe woorden, uit boeken en vanaf schermen.  Je kunt er aan verknocht zijn, aan een lied, een tekst, een boek, maar de diepste binding is niet die aan ‘het hijgend hert’, maar aan Hem die onze dorst lest, en ons danklied meer dan waard is. Geeft u het nieuwe boek een kans?

AMvdW

terug
 
 

Ochtenddienst
datum en tijdstip 16-12-2018 om 10.00 uur
meer details

Clubben
datum en tijdstip 16-12-2018 om na de ochtenddienst
meer details

De Heerlijckheid
datum en tijdstip 17-12-2018 om 18.00 uur
meer details

 
Beluisteren kerkdiensten

U kunt onze kerkdiensten, live en nadien, beluisteren via www.kerkomroep.nl

Voor uitleg klik hier
 
 
"Kerk op schoot"

 
Bloemen in de kerk

zondag 2 december 2018
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.