Een dag als geestelijk verzorger Een dag als geestelijk verzorger

In dit artikel vertel ik u graag meer over mijn werkzaamheden als geestelijk verzorger binnen de ouderenzorg bij Trivium Meulenbelt Zorg in Hengelo. Dit zal ik doen aan de hand van een beschrijving van een willekeurige werkdag. Maar eerst vertel ik kort hoe ik mijzelf zie als geestelijk verzorger:
Ik mag een stukje meelopen in het leven van een bewoner. Men heeft de keuze om mij toe te laten in hun leven. Hierbij is ‘trouw’ een belangrijk aspect. Ik moet betrouwbaar zijn en met enige regelmaat mijn gezicht laten zien. Ook moet ik ‘veilig’ zijn. De bewoner moet zich bij mij prettig voelen.
Wanneer medewerkers behoefte hebben aan een gesprek mogen ze ook bij mij aankloppen. Het ventileren van gedachten en het bespreekbaar maken van gevoelens is belangrijk voor hun welbevinden en daarmee ook voor het welbevinden van de bewoners.

Willekeurige werkdag
8:30 Eerst een kop koffie met een collega geestelijk verzorger. We praten over de lopende zaken. Ondertussen lezen we de nieuwe e-mails en bespreken we de binnengekomen aanvragen van ons eigen Hospice. De meeste afdelingen hebben we verdeeld. Deze sturen hun aanvragen direct naar de eigen geestelijk verzorger. Voor het Hospice werken we echter samen. Deze afdeling telt 7 bedden en is te zwaar om deze alleen onder de hoede te hebben.

9:00 Multi Disciplinair Overleg (MDO). Hier worden onze bewoners besproken. De bewoner, familie en verschillende disciplines werken samen om zo optimaal mogelijk te kunnen zorgen voor de bewoner in kwestie. Hierbij wordt gekeken naar de mens als geheel, waardoor veel disciplines een plek hebben in dit overleg (zoals arts, psycholoog, activiteitenbegeleider, ergotherapeut, logopedist, diëtist, fysiotherapeut en geestelijk verzorger).

10:15 Koffieuurtje op een revalidatievleugel met ca. 8 bewoners. De mensen vertellen tijdens dit uurtje ‘hoe het gaat’ en ze delen hun ervaringen en ergernissen. De sfeer van dit gesprek is open en ongedwongen.

11:15 Eén-op-een-gesprekjes op psychogeriatrische (PG) afdeling. Op deze afdeling wonen o.a. mensen met dementie. De gesprekken gaan over vroeger. Op het moment dat er geen gesprek meer mogelijk is, zijn nabijheid (naast elkaar zitten, hand vasthouden) en trouw zijn van groot belang.
12:15 Lunch met collega’s van verschillende disciplines. Samen lunchen helpt bij de samenwerking. Je leert mensen op een andere manier kennen, dan wanneer je ze spreekt tijdens een werkoverleg.

12:45 Voorbereiden van de zondagviering. Gemiddeld één keer in de drie weken verzorg ik de oecumenische ‘viering voor allen’ in het restaurant van onze locatie. Alle bewoners zijn welkom, ongeacht hun geloofsachtergrond. Ze worden opgehaald en weer terug gebracht door onze vrijwilligers. Deze staan onder leiding van een activiteitenbegeleider.

14:00 Gespreksgroepje (ca. 6 bewoners) met activiteitenbegeleidster aan de hand van ‘levensvragenkaarten’ op een somatische afdeling. Op deze afdeling verblijven mensen die te maken hebben met lichamelijke achteruitgang. De reacties die we krijgen op vragen als ‘wanneer was u het gelukkigst’, zijn verrassend en ontroerend. Er worden veel verhalen over vroeger gedeeld.

15:00 Bezoekjes op het Hospice. Deze bezoekjes zijn vaak korter dan op de andere afdelingen, omdat de gasten minder energie hebben om te praten. De gesprekken kunnen gaan over het leven, maar vaak praten we over de familie en de mensen die achtergelaten moeten worden.

16:00 Gesprekken rapporteren. In een elektronisch dossier rapporteer ik de gesprekken. Ik schrijf daar alleen dat ik geweest ben. De inhoud van het gesprek blijft tussen mij en de bewoner.

17:00 Mijn werkdag is afgelopen. Het is tijd om naar huis te gaan en op te laden voor een nieuwe dag.

Egbertina Tessemaker - Bolt

Gebedskring Daniƫl