Orgel Orgel

Ons kerkorgel
In 1971 werd het huidige kerkorgel opgeleverd. Het is gebouwd door de firma B. Koch en de bekende organist Simon C. Jansen fungeerde als adviseur. Voor de bouw van het orgel was een kleine Fl. 70.000 nodig. Door middel van allerlei acties is dat bedrag indertijd opgebracht. De afgelopen tientallen jaren is het orgel steeds goed onderhouden, vonden er kleine reparaties plaats en is de klank hier en daar wat aangepast.
De laatste jaren werd het steeds duidelijker dat het orgel weer eens toe was aan een grote onderhoudsbeurt. Dit om de levensduur van het instrument te verlengen en om te voorkomen dat de Regenboogkerk later met veel hogere kosten te maken zou krijgen. De bekende firma Reil uit Heerde heeft vorig jaar het orgel uitgebreid geïnspecteerd. Reil adviseerde ons het orgel grondig schoon te maken en enkele reparaties uit te voeren.
In de afgelopen periode hebben deze werkzaamheden plaatsgevonden. Er zijn onder meer zo’n 1000 pijpen uit het orgel gehaald, schoongemaakt en teruggeplaatst: ze kunnen weer opgelucht ademen!
Naast het verrichten van het noodzakelijke onderhoud heeft Reil ook de klankkleur enigszins aangepast. Het was een wens van de organisten dat het orgel wat grondtoniger zou gaan klinken en dat er wat meer samenhang tussen een aantal klanken zou ontstaan. Daarom is een niet functionerend register vervangen door een prachtige Bourdon 16. Dit register is vanuit de kerkzaal deels zichtbaar: de grote, donkerbruine pijpen steken midden in het orgel boven de frontpijpen uit.
De firma Reil en de organisten zijn heel tevreden met het resultaat. Ook zijn zij gelukkig met de inbreng van de vrijwilligers Hans de Ruiter, Evert Koopman, Frits van Dam, Jan Bakker en Theo Rink. Zij hebben de medewerkers van Reil op verschillende momenten geassisteerd. Theo Rink heeft het werk van deze vrijwilligers op een voortreffelijke wijze gecoördineerd.
De afgelopen maanden heb ik met veel gemeenteleden contact gehad over het orgel. Zo denk ik met genoegen terug aan de rondleidingen en uitleg tijdens de startzondag. Ik spreek de verwachting uit dat het instrument zich in een blijvende aandacht mag verheugen en dat het een gewaardeerde bijdrage mag leveren aan de toekomstige erediensten.
Willem Veldkamp

Exspecto